sałatka rybna Mimoza z marchewką i serem

świąteczny, łuszczący się, jasny, klasyczny, pochodzący z ZSRR! Sałatka rybna Mimoza z marchewką i serem ozdobi każdą ucztę. To jedna z opcji słynnej radzieckiej sałatki. Zamiast ziemniaków używa się tutaj sera. Spróbuj, jest pyszne!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 16 g
tłuszcze 48 % 16 g
węglowodany 3 % 1 g
218 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę rybną Mimoza z marchewką i serem? Jest to bardzo proste, a nawet nastolatek poradzi sobie z sałatką. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Oprócz tych produktów możesz włączyć cebulę do kompozycji, którą chcesz posiekać, wstępnie marynować w occie jabłkowym, aby pokonać gorycz, a następnie spłukać. Dodaj cebulę, czy nie, zdecyduj sam. Smakowało mi bez niego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij rybę ze słoika, strząśnij sok, usuń kości i grzbiet, jeśli są, i zetrzyj widelcem. Ryby powinny mieć 250 g w czystej postaci, bez płynu, więc może być konieczne 2 puszki konserw. Możesz wziąć dowolną żywność w puszkach. Częściej jest to różowy łosoś lub saura, ale tuńczyk, sardynka itp.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj marchewki w skórce do miękkości, ostudź, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Głównym sekretem tej sałatki jest drobno starte składniki. Tak więc sałatka jest uzyskiwana z przewiewną delikatną teksturą. Jak gotować marchewki? Umyj go i włóż do rondla z zimną wodą. Gotuj marchewki po ugotowaniu na małym ogniu przez 20-25 minut, w zależności od wielkości. Sprawdź gotowość ostrym nożem - powinien go łatwo przebić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj również ser na drobnej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy-rosyjski, Gouda, a nawet mozzarella do pizzy. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotować na twardo, obrać. Podziel na białka i żółtka i zetrzyj je pojedynczo na drobnej tarce. Możesz oczywiście natychmiast wcierać wszystkie składniki w pierścień kulinarny, tworząc sałatkę w podróży. Tutaj, jak najbardziej Ci się podoba. Wolę najpierw przygotować wszystkie produkty, a następnie uformować sałatkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz po prostu ułożyć wszystkie składniki warstwami w misce sałatkowej, ale wolę zrobić sałatkę w ładnym pierścieniu do gotowania, aby wszystkie warstwy były widoczne. Również dla większej elegancji podzieliłem niektóre warstwy na dwie części. Połóż pierwszą warstwę połowy konserw rybnych i zalej majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie rozłóż połowę startej marchewki i polej również majonezem. Jeśli chcesz dodać marynowaną cebulę, możesz ją ułożyć na marchewce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ułóż wszystkie starte białka majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp połową startego sera i polej majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie druga część konserw.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie pozostałe starte marchewki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I pozostały ser. Na każdej warstwie zrób siatkę majonezu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Cóż, ostatnia warstwa to wszystkie starte żółtka. Włóż sałatę do lodówki na 1 godzinę do namoczenia. Jeśli stawiasz dłużej niż godzinę, dokręć formę folią spożywczą, aby żółtka się nie zacierały.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Udekoruj sałatkę według uznania. Smacznego!

wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Różowy łosoś konserwowy - 136   kcal / 100g

Podobne przepisy