skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę rybną Mimoza z marchewką i serem? Jest to bardzo proste, a nawet nastolatek poradzi sobie z sałatką. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Oprócz tych produktów możesz włączyć cebulę do kompozycji, którą chcesz posiekać, wstępnie marynować w occie jabłkowym, aby pokonać gorycz, a następnie spłukać. Dodaj cebulę, czy nie, zdecyduj sam. Smakowało mi bez niego.
Krok 2:
Wyjmij rybę ze słoika, strząśnij sok, usuń kości i grzbiet, jeśli są, i zetrzyj widelcem. Ryby powinny mieć 250 g w czystej postaci, bez płynu, więc może być konieczne 2 puszki konserw. Możesz wziąć dowolną żywność w puszkach. Częściej jest to różowy łosoś lub saura, ale tuńczyk, sardynka itp.
Krok 3:
Gotuj marchewki w skórce do miękkości, ostudź, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Głównym sekretem tej sałatki jest drobno starte składniki. Tak więc sałatka jest uzyskiwana z przewiewną delikatną teksturą. Jak gotować marchewki? Umyj go i włóż do rondla z zimną wodą. Gotuj marchewki po ugotowaniu na małym ogniu przez 20-25 minut, w zależności od wielkości. Sprawdź gotowość ostrym nożem - powinien go łatwo przebić.
Krok 4:
Zetrzyj również ser na drobnej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy-rosyjski, Gouda, a nawet mozzarella do pizzy. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych.
Krok 5:
Jajka ugotować na twardo, obrać. Podziel na białka i żółtka i zetrzyj je pojedynczo na drobnej tarce. Możesz oczywiście natychmiast wcierać wszystkie składniki w pierścień kulinarny, tworząc sałatkę w podróży. Tutaj, jak najbardziej Ci się podoba. Wolę najpierw przygotować wszystkie produkty, a następnie uformować sałatkę.
Krok 6:
Możesz po prostu ułożyć wszystkie składniki warstwami w misce sałatkowej, ale wolę zrobić sałatkę w ładnym pierścieniu do gotowania, aby wszystkie warstwy były widoczne. Również dla większej elegancji podzieliłem niektóre warstwy na dwie części. Połóż pierwszą warstwę połowy konserw rybnych i zalej majonezem.
Krok 7:
Następnie rozłóż połowę startej marchewki i polej również majonezem. Jeśli chcesz dodać marynowaną cebulę, możesz ją ułożyć na marchewce.
Krok 8:
Następnie ułóż wszystkie starte białka majonezem.
Krok 9:
Posyp połową startego sera i polej majonezem.
Krok 10:
Następnie druga część konserw.
Krok 11:
Następnie pozostałe starte marchewki.
Krok 12:
I pozostały ser. Na każdej warstwie zrób siatkę majonezu.
Krok 13:
Cóż, ostatnia warstwa to wszystkie starte żółtka. Włóż sałatę do lodówki na 1 godzinę do namoczenia. Jeśli stawiasz dłużej niż godzinę, dokręć formę folią spożywczą, aby żółtka się nie zacierały.
Krok 14:
Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Udekoruj sałatkę według uznania. Smacznego!
wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal / 100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Różowy łosoś konserwowy - 136 kcal / 100g