skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty, których będziemy potrzebować. Jeśli kupiłeś całego szczupaka z głową, umyj go, wyczyść, odetnij głowę, usuń skrzela, pióra i wypatrosz szczupaka i pokrój na kawałki. Kupiłam już szczupaka bez głowy.
Krok 2:
Obierz cebulę, ale możesz dodać łuskę do bulionu, jeśli chcesz, aby kolor był bardziej złoty. Wlej wodę do rondla. Na cebuli wykonaj nacięcia & quot; na krzyż& quot;, zanurz w wodzie, wrzuć tam liść laurowy, ziarna pieprzu i goździki.
Krok 3:
Dodaj kawałki szczupaka. Doprowadzić do wrzenia, usunąć pianę, przełączyć ogień na słaby, sól i gotować przez około 20-30 minut, w zależności od wielkości kawałków szczupaka.
Krok 4:
Wyjmij gotową rybę z bulionu i włóż do głębokiego naczynia.
Krok 5:
Odcedź część bulionu i rozcieńcz w nim żelatynę. Napełnij nim rybę.
Krok 6:
Udekoruj według własnych upodobań i wystawiaj na zimno na około 3-4 godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Szczupak w sosie pomidorowym - 108 kcal/100g
- Szczupak gotowany - 98 kcal/100g
- Szczupak przypływowy - 90 kcal/100g
- Szczupak świeży - 82 kcal/100g
- Szczupak faszerowany - 141 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g