azerska zupa jagnięca bozbash z ciecierzycą

pyszne, oryginalne, pikantne, dla całej rodziny! Azerbejdżańska zupa jagnięca bozbash z ciecierzycą jest gęsta i obfita. Ma sekretny składnik, pigwę, która nadaje potrawie niezwykły smak. Zupa zastąpi na stole pierwsze i drugie! Zachwyć swojego mężczyznę, podając mu go na lunch lub kolację.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 5 g
tłuszcze 25 % 4 g
węglowodany 44 % 7 g
81 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zupę jagnięcą bozbash? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Do takiej zupy użyj żeberek jagnięcych. Pomidory można stosować zarówno świeże, jak i we własnym soku. Wszystkie warzywa należy umyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszym krokiem jest ugotowanie ciecierzycy. Zalej surową ciecierzycę wodą i odstaw na 4-5 godzin. Możesz zostawić na noc. Następnie zalej ciecierzycę wodą, zagotuj i gotuj przez 60-80 minut na małym ogniu. Gotowa ciecierzyca stanie się miękka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i marchewkę i spłucz. Zetrzyj marchewki na grubej tarce i posiekaj trochę cebuli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podsmaż jagnięcinę na lekko złoty kolor. Następnie wlej trochę wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Mięso powinno stać się miękkie. Następnie dodaj cebulę i marchewkę do mięsa i wymieszaj. Pozostaw wszystko razem na 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dla wygody dalszego gotowania możesz użyć garnka. Do mięsa dodaj pokrojone pomidory.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wytnij rdzeń z pigwy i pokrój go w plasterki. Paprykę obrać z nasion i pokroić w plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj pigwę i pieprz do mięsa. Pozostaw wszystko na wolnym ogniu przez 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz ziemniaki i spłucz. Następnie pokrój go na duże kawałki i dodaj do garnka. Gotuj jeszcze przez 15 minut. Wlej gorącą wodę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pod koniec gotowania dodaj ugotowaną ciecierzycę, posiekany czosnek, sok z granatów, sól i przyprawy. Posyp wszystko posiekanymi ziołami. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Przykryj zupę pokrywką i odstaw na kolejne 10-15 minut. Ilość wody można nieco dostosować do własnych upodobań.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zupa bozbash okazuje się dość gęsta, obfita i bogata. Smacznego!

zestaw warzyw do tej zupy może być najbardziej zróżnicowany i zależy od pory roku i regionu. Możesz zastąpić niektóre warzywa i uzupełnić zupę rzepą, śliwkami, jabłkami, cukinią, fasolą lub bakłażanem.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Sok z granatów - 64   kcal/100g

Podobne przepisy