skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zupę jagnięcą bozbash? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Do takiej zupy użyj żeberek jagnięcych. Pomidory można stosować zarówno świeże, jak i we własnym soku. Wszystkie warzywa należy umyć.
Krok 2:
Pierwszym krokiem jest ugotowanie ciecierzycy. Zalej surową ciecierzycę wodą i odstaw na 4-5 godzin. Możesz zostawić na noc. Następnie zalej ciecierzycę wodą, zagotuj i gotuj przez 60-80 minut na małym ogniu. Gotowa ciecierzyca stanie się miękka.
Krok 3:
Obierz cebulę i marchewkę i spłucz. Zetrzyj marchewki na grubej tarce i posiekaj trochę cebuli.
Krok 4:
Podsmaż jagnięcinę na lekko złoty kolor. Następnie wlej trochę wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Mięso powinno stać się miękkie. Następnie dodaj cebulę i marchewkę do mięsa i wymieszaj. Pozostaw wszystko razem na 5 minut.
Krok 5:
Dla wygody dalszego gotowania możesz użyć garnka. Do mięsa dodaj pokrojone pomidory.
Krok 6:
Wytnij rdzeń z pigwy i pokrój go w plasterki. Paprykę obrać z nasion i pokroić w plasterki.
Krok 7:
Dodaj pigwę i pieprz do mięsa. Pozostaw wszystko na wolnym ogniu przez 20 minut.
Krok 8:
Obierz ziemniaki i spłucz. Następnie pokrój go na duże kawałki i dodaj do garnka. Gotuj jeszcze przez 15 minut. Wlej gorącą wodę.
Krok 9:
Pod koniec gotowania dodaj ugotowaną ciecierzycę, posiekany czosnek, sok z granatów, sól i przyprawy. Posyp wszystko posiekanymi ziołami. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Przykryj zupę pokrywką i odstaw na kolejne 10-15 minut. Ilość wody można nieco dostosować do własnych upodobań.
Krok 10:
Zupa bozbash okazuje się dość gęsta, obfita i bogata. Smacznego!
zestaw warzyw do tej zupy może być najbardziej zróżnicowany i zależy od pory roku i regionu. Możesz zastąpić niektóre warzywa i uzupełnić zupę rzepą, śliwkami, jabłkami, cukinią, fasolą lub bakłażanem.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g
- Sok z granatów - 64 kcal/100g