skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić sałatkę z paluszkami krabowymi i piklami? Paluszki krabowe należy wcześniej wyjąć z zamrażarki, aby miały czas na rozmrożenie. W tym czasie możesz zacząć gotować tę pyszną sałatkę.
najpierw ugotuj jajka. Należy je ugotować na twardo, schłodzić pod zimną wodą, obrać i pokroić w drobną kostkę. Jeśli weźmiesz jajka już ugotowane na sałatkę, czas gotowania zostanie skrócony do minimum. Natychmiast przenieś pokrojone jajka do salaterki.
następnie obierz cebulę, opłucz cebulę, usuń nadmiar wilgoci serwetką. Następnie drobno posiekaj cebulę. W razie potrzeby cebulę można marynować w occie przez 10 minut lub po prostu zalać wrzącą wodą i osuszyć. Ale możesz nic nie robić z cebulą. Wszystko to zależy wyłącznie od osobistych preferencji, a także od tego, jak słodka lub żrąca jest cebula. Oczywiście, jeśli jest żrący, lepiej pozbyć się goryczy. Ale słodki będzie pyszny w sałatce i świeży. Umieść posiekaną cebulę na jajach. Jeśli jest marynowany, musisz go dobrze wycisnąć (bezpośrednio rękami).
następnie pokrój pikle. Najlepiej pokroić je w małe kostki, proporcjonalne do pokrojonych jajek. Będzie smaczniejszy, a wygląd bardziej reprezentacyjny. Wyślij również ogórki do salaterki.
rozmrożone paluszki krabowe obierz i pokrój na małe kawałki, połącz je z resztą składników. Wszystko dobrze wymieszaj.
umyj i osusz koperek, drobno posiekaj. Dodaj do przyszłej sałatki. Następnie posyp sałatkę przyprawami (czosnek w proszku, czarny pieprz i inne opcjonalnie) i ziołami prowansalskimi do smaku. Dopraw gotową sałatkę majonezem. Wszystko dobrze wymieszaj i posmakuj. W razie potrzeby dodaj sól, ponownie dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
włóż sałatkę do lodówki na pół godziny, aby ostygła, a składniki "zaprzyjaźniły się" między sobą. Następnie można go podać do stołu.
smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g