Sałatka z paluszkami krabowymi i piklami

kolejna opcja dla wszystkich ulubionych potraw w Twojej skarbonce. Sałatkę z paluszkami krabowymi i piklami można przygotować na przybycie gości lub podać na świątecznym stole. Ponadto taka sałatka dobrze nadaje się jako dodatek do kebabów. Sałatka jest przygotowywana bardzo szybko i łatwo!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 6 g
tłuszcze 44 % 8 g
węglowodany 22 % 4 g
113 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

jak zrobić sałatkę z paluszkami krabowymi i piklami? Paluszki krabowe należy wcześniej wyjąć z zamrażarki, aby miały czas na rozmrożenie. W tym czasie możesz zacząć gotować tę pyszną sałatkę.

najpierw ugotuj jajka. Należy je ugotować na twardo, schłodzić pod zimną wodą, obrać i pokroić w drobną kostkę. Jeśli weźmiesz jajka już ugotowane na sałatkę, czas gotowania zostanie skrócony do minimum. Natychmiast przenieś pokrojone jajka do salaterki.

następnie obierz cebulę, opłucz cebulę, usuń nadmiar wilgoci serwetką. Następnie drobno posiekaj cebulę. W razie potrzeby cebulę można marynować w occie przez 10 minut lub po prostu zalać wrzącą wodą i osuszyć. Ale możesz nic nie robić z cebulą. Wszystko to zależy wyłącznie od osobistych preferencji, a także od tego, jak słodka lub żrąca jest cebula. Oczywiście, jeśli jest żrący, lepiej pozbyć się goryczy. Ale słodki będzie pyszny w sałatce i świeży. Umieść posiekaną cebulę na jajach. Jeśli jest marynowany, musisz go dobrze wycisnąć (bezpośrednio rękami).

następnie pokrój pikle. Najlepiej pokroić je w małe kostki, proporcjonalne do pokrojonych jajek. Będzie smaczniejszy, a wygląd bardziej reprezentacyjny. Wyślij również ogórki do salaterki.

rozmrożone paluszki krabowe obierz i pokrój na małe kawałki, połącz je z resztą składników. Wszystko dobrze wymieszaj.
umyj i osusz koperek, drobno posiekaj. Dodaj do przyszłej sałatki. Następnie posyp sałatkę przyprawami (czosnek w proszku, czarny pieprz i inne opcjonalnie) i ziołami prowansalskimi do smaku. Dopraw gotową sałatkę majonezem. Wszystko dobrze wymieszaj i posmakuj. W razie potrzeby dodaj sól, ponownie dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.

włóż sałatkę do lodówki na pół godziny, aby ostygła, a składniki "zaprzyjaźniły się" między sobą. Następnie można go podać do stołu.

smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy