Sałatka z pieczarkami i koreańską marchewką

pikantna sałatka bez dodatkowych kalorii z prostych potraw! Sałatka z pieczarkami i koreańską marchewką to świetne rozwiązanie, gdy chcesz czegoś lekkiego, ale o bogatym smaku. Koreańskie grzyby i marchewki to idealne połączenie, a gotowane w domu są zdrowe i całkowicie bezpieczne.
Emiliya IQAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 25 % 1 g
węglowodany 50 % 2 g
23 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 40 min

W przypadku koreańskiej sałatki z marchwi nie trzeba jej specjalnie kupować. Domowe gotowanie jest bardzo proste i niedrogie. Marchewki obieramy, myjemy i pocieramy na specjalnej tarce do warzyw w stylu koreańskim. Jeśli nie, możesz użyć zwykłego, ale wpłynie to na wygląd gotowego dania.

obierz cebulę, umyj i pokrój na ćwiartki pierścieni. Paski powinny być bardzo cienkie, aby dać maksymalną ilość soku, ale nie być zbyt zauważalne w gotowej wersji Dania.

Połącz marchewki i cebulę w głębokim talerzu, wymieszaj i ugniataj rękami, aby warzywa wypuściły jak najwięcej soku.

ząbki czosnku obieramy i przepuszczamy przez prasę, dodajemy do reszty warzyw, ponownie mieszamy.

teraz możesz zająć się grzybami. Najlepszym wyborem do tej sałatki są pieczarki. Są smaczne i nie rozpadają się podczas gotowania, dzięki czemu danie jest schludne i godne świątecznego stołu. Pieczarki myjemy bieżącą wodą, usuwamy uszkodzone obszary, kroimy w paski.

zagotuj wodę, dodaj trochę soli i dodaj grzyby. Gotuj pieczarki na średnim ogniu przez 10 minut, wrzuć do durszlaka, spłucz bieżącą zimną wodą. Dodaj grzyby do już przygotowanej mieszanki warzywnej.

dodaj ocet i olej roślinny do sałatki. Możesz użyć dowolnego bezwonnego oleju (słonecznikowego, kukurydzianego, oliwkowego). Sól, pieprz, dodaj cukier i przyprawę do koreańskiej marchwi. Lepiej kupić gotowy, ale jeśli chcesz, możesz sam wymieszać. Zawiera suszony czosnek, czerwoną i czarną paprykę, kolendrę, kozieradkę, liść laurowy, majeranek i bazylię.

warzywa z przyprawami dobrze wymieszaj, aby wszystko było równomiernie rozłożone. Zamknij pokrywkę i wyślij do lodówki na 4 godziny. Ten czas wystarczy, aby grzyby i marchewki były całkowicie marynowane. Podawaj schłodzone.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy