zupa ze świeżych borowików

świetna opcja pierwszego dania na lunch! Lato jest deszczowe, ale ciepłe, więc w lesie pojawiły się już różne grzyby. W tym białe - najsmaczniejsze, pachnące i najbardziej szanowane przez grzybiarzy z całej rodziny grzybów. Z dodatkiem grzybów możesz przygotować szeroką gamę potraw lub użyć ich w nadzieniach do naleśników lub ciast. Ale jednym z najsmaczniejszych dań jest zupa grzybowa! I jak go ugotować-powiem ci teraz!
Julia M.Author avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 22-28 lipca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 29 % 2 g
węglowodany 57 % 4 g
33 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przed przygotowaniem zupy grzybowej będziesz musiał spróbować poszukać świeżych borowików w lesie. W końcu można je kupić... ale to nie zastąpi przyjemności, jaką czerpiesz z niezależnej fermentacji w lesie w poszukiwaniu grzybów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Świeże borowiki obrać i pokroić na duże kawałki. Zalej je wodą, zagotuj i gotuj przez 15 minut. Następnie wrzuć do durszlaka i spłucz wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby zrobić zupę, wlej wodę do garnka i podgrzej ogień.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na kawałki. Dodaj pokrojone ziemniaki do wrzącej wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do smażenia obierz cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj marchewki na drobnej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podsmaż posiekaną cebulę i marchewkę na gorącej patelni z odrobiną oleju roślinnego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj ugotowane grzyby na patelnię. Wymieszaj wszystko i smaż wszystko razem przez 5-7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj wszystko do garnka do prawie gotowych ziemniaków. Do smaku trochę soli. Gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut. Następnie przykryj, wyłącz ogrzewanie i odstaw na 15 minut, aby zupa się zaparzyła. Wlej gotową zupę do talerzy i podawaj na gorąco. Podczas serwowania możesz trochę posypać świeżymi ziołami. Smacznego!

podczas przygotowywania zupy grzybowej lepiej nie używać żadnych przypraw. Grzyby same w sobie są aromatyczne, a dodanie przypraw po prostu zakłóci ich naturalny smak i aromat. Możesz używać tylko świeżych lub suszonych ziół.
taka zupa byłaby idealna jako pierwsze danie na lunch. Podczas serwowania możesz dodać do niego trochę kwaśnej śmietany.
będzie bardzo smaczny ze świeżym, gorącym chlebem.
bardzo smaczne!
Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy