Krem kremowy na mleku

Szalenie delikatny krem o smaku lodów! Krem z nadzieniem mlecznym to udany przepis na pyszny krem, który można łatwo przygotować w domu. Taki krem jest dobry ze względu na swoją wszechstronność w użyciu: można go stosować do przygotowywania różnych ciast, ciast, babeczek, rogalików. Ma bardzo lekką i przewiewną konsystencję i smakuje jak lody o tej samej nazwie.
TusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 53 % 28 g
węglowodany 40 % 21 g
356 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Przede wszystkim należy wyjąć masło z lodówki z wyprzedzeniem (około półtorej godziny). Aby przygotować krem, potrzebujesz miękkiej konsystencji. Olej najlepiej wziąć 82% lub więcej. Wtedy krem okaże się bardziej przewiewny i delikatny w smaku.

2. W misce rozbij 2 jajka i ubij je trzepaczką. Następnie dodaj cukier, szczyptę soli i ponownie wymieszaj. Następnie wlej 100 ml zimnego mleka do miski z mieszanką jajeczną i dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Dodaj trochę mąki i wymieszaj, aby nie było grudek.

3. W rondlu lub kadzi na średnim ogniu zagotuj pozostałe mleko. Następnie cienkim strumieniem wlej trochę wcześniej przygotowaną mieszankę jajeczną do gorącego mleka. W takim przypadku konieczne jest ciągłe mieszanie zawartości patelni (kadzi) trzepaczką. Zmniejsz ogień do niskiego i kontynuuj gotowanie śmietany przez około kilka minut, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć. Po tym, jak część kremu wystarczająco zgęstnieje, zdejmij patelnię z ognia i przykryj folią spożywczą. Schłodzić krem do temperatury pokojowej.

4. Gdy tylko część kremu ostygnie do temperatury pokojowej, należy włożyć do niej masło o miękkiej konsystencji, dodać wanilinę do smaku i ubić wszystko mikserem lub po prostu trzepaczką, aby stało się białe, lekkie i przewiewne. Ważny punkt - kremowa część kremu, w której umieszcza się masło, nie powinna być gorąca, w przeciwnym razie w gotowej śmietanie będzie obecny smak roztopionego masła.

5. W razie potrzeby dodaj trochę koniaku do już ubitej śmietany (możesz zastąpić likierem) i ponownie ubij śmietanę, aż będzie puszysta.

kremowy krem na mleku jest gotowy! Okazuje się bardzo smaczny, lekki, biały jak lody, nieważki i przewiewny. Mogą być rozprowadzane na ciastach, używane jako nadzienie do profiteroles, tubek lub eklerów.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy