ryż czosnkowy

Spróbuj ryżu w formie, w jakiej kochają go Japończycy. Ryż czosnkowy to ciekawa opcja gotowania znanego zboża. To jedno z dań kuchni japońskiej. To bardzo urzekające, że składniki są absolutnie dostępne dla wszystkich. Do tego dania zaleca się gotowanie ryżu z wyprzedzeniem, nawet w ciągu dwóch dni. Włóż ryż do lodówki, przykryj. Nie zaleca się używania świeżo ugotowanego ryżu, ponieważ ma zbyt dużo wilgoci. Idealnie, oczywiście lepiej wybrać japoński ryż, ale możesz wziąć ryż jaśminowy lub basmati.
Mashenka♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 24 % 13 g
węglowodany 65 % 36 g
256 kcal
IG: 24 / 57 / 19

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 1 h

1. Więc umyj ryż kilka razy w czystej wodzie. Umyty ryż rozprowadzamy na patelni, zalewamy wodą. Wysyłamy do ognia. Nie zapomnij o soli. Gotuj do miękkości. Pozwól ryżowi ostygnąć, a następnie przykryj pokrywką. Wkładamy do lodówki. Zostawiamy na 2 dni.

2. Obierz czosnek, zetrzyj na drobnej tarce. Wlej połowę określonej ilości oleju roślinnego do rondla z grubym dnem. Wysyłamy do ognia. Rozłóż mielony czosnek. Smaż czosnek na średnim ogniu, aż czosnek nabierze złotego koloru.

3. A teraz pozwól olejowi ostygnąć, a następnie przefiltruj go przez sito. Olej ma wyraźny smak czosnku.

4. W osobnym pojemniku wlej sos sojowy, wino, olej sezamowy, sos ostrygowy i Worcester, a także wlej cukier. Mieszać.

5. Wlej pozostały olej roślinny na patelnię. Wysyłamy do ognia. Rozbij jajka na miskę, ubij je ręczną trzepaczką, aż będą gładkie.

6. Gdy olej się rozgrzeje, wlej masę jajeczną do rondla, szybko wymieszaj. Jajka należy podzielić na małe kawałki.

7. Tutaj kładziemy wcześniej ugotowany ryż. Wlać olej czosnkowy. Obsmażać. Ryż powinien być dobrze usmażony i kruchy.

8. Polej ryż sosem, wymieszaj. Gotuj na ogniu przez kolejne kilka minut. Następnie danie można bezpiecznie podać na stole. Umyj zieloną cebulę, drobno posiekaj nożem. Posyp nim naczynie przed podaniem.

kolejne danie można uzupełnić smażonym kurczakiem, świeżymi warzywami, dowolnymi ziołami do smaku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Sos ostrygowy - 121   kcal/100g
  • Wino - 76   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g

Podobne przepisy