skład / składniki
metoda gotowania
1. Więc umyj ryż kilka razy w czystej wodzie. Umyty ryż rozprowadzamy na patelni, zalewamy wodą. Wysyłamy do ognia. Nie zapomnij o soli. Gotuj do miękkości. Pozwól ryżowi ostygnąć, a następnie przykryj pokrywką. Wkładamy do lodówki. Zostawiamy na 2 dni.
2. Obierz czosnek, zetrzyj na drobnej tarce. Wlej połowę określonej ilości oleju roślinnego do rondla z grubym dnem. Wysyłamy do ognia. Rozłóż mielony czosnek. Smaż czosnek na średnim ogniu, aż czosnek nabierze złotego koloru.
3. A teraz pozwól olejowi ostygnąć, a następnie przefiltruj go przez sito. Olej ma wyraźny smak czosnku.
4. W osobnym pojemniku wlej sos sojowy, wino, olej sezamowy, sos ostrygowy i Worcester, a także wlej cukier. Mieszać.
5. Wlej pozostały olej roślinny na patelnię. Wysyłamy do ognia. Rozbij jajka na miskę, ubij je ręczną trzepaczką, aż będą gładkie.
6. Gdy olej się rozgrzeje, wlej masę jajeczną do rondla, szybko wymieszaj. Jajka należy podzielić na małe kawałki.
7. Tutaj kładziemy wcześniej ugotowany ryż. Wlać olej czosnkowy. Obsmażać. Ryż powinien być dobrze usmażony i kruchy.
8. Polej ryż sosem, wymieszaj. Gotuj na ogniu przez kolejne kilka minut. Następnie danie można bezpiecznie podać na stole. Umyj zieloną cebulę, drobno posiekaj nożem. Posyp nim naczynie przed podaniem.
kolejne danie można uzupełnić smażonym kurczakiem, świeżymi warzywami, dowolnymi ziołami do smaku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Sos ostrygowy - 121 kcal/100g
- Wino - 76 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g