zupa gulasz wołowy

gęsty, obfity, aromatyczny i bardzo przyjemny w smaku! Pyszna zupa, która doskonale nasyca jesienne zimne wieczory. Gulasz wołowy z pewnością spodoba się wszystkim członkom rodziny, nawet mężczyźni nie pozostaną obojętni!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 5 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 38 % 5 g
71 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

jak gotować zupę gulaszową z wołowiny? Do gulaszu lepiej jest używać mięsa wołowego z małymi warstwami tłuszczu.

pokrój mięso wołowe na małe kawałki, około 2 cm na 2 cm w rondlu z grubym dnem rozgrzej olej roślinny, dodaj mięso i smaż przez chwilę, ciągle mieszając, aż będzie lekko rumiany.

sól i dodaj sporo wody. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj wołowinę pod zamkniętą pokrywką, aż woda się zagotuje. Dodaj ponownie trochę wody (aby nie pokryła wszystkich kawałków mięsa). Dusić ponownie, aż ciecz wyparuje. Gotuj w ten sposób przez około godzinę do półtorej godziny(w zależności od użytej części wołowiny). W tym czasie uzupełniłem wodę 4 razy.

przygotuj resztę jedzenia. Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę, czosnek. Pokrój paprykę w paski. Cebula w półpierścieniach, a marchewki w plasterkach. Pokrój pomidora w drobną kostkę, w razie potrzeby możesz najpierw usunąć skórkę z pomidora, zalewając go wrzącą wodą.

gdy wołowina będzie miękka, odparuj resztki płynu z patelni. Dodaj cebulę, marchewkę i paprykę do mięsa. Smaż wszystko razem przez chwilę, a następnie dodaj pomidora. Tusz do rzęs, mieszając, około 5 minut na średnim ogniu.

Dodaj do wszystkich składników ziemniaki pokrojone w średnią kostkę, zalej wszystko wodą i zagotuj na dużym ogniu.
Ilość wody można dostosować do własnych upodobań, wybierając w ten sposób pożądaną gęstość zupy.

zmniejsz ogień do średniego i gotuj zupę pod przykryciem, aż ziemniaki się ugotują (średnio około 20 minut).

drobno posiekaj czosnek lub przepuść przez prasę. Drobno posiekaj warzywa. Z ziół można użyć pietruszki, kopru i zielonej cebuli.

gdy ziemniaki będą gotowe, Wrzuć liść laurowy i czosnek do garnka. Spróbuj soli, jeśli to konieczne, a następnie dodaj sól.
Ustaw ciepło na maksimum, dodaj warzywa, a po ugotowaniu zdejmij zupę z ognia i pozostaw na chwilę pod zamkniętą pokrywką. Im dłużej zupa jest zaparzona,tym smaczniejsza!

gulasz można posypać ziele angielskie czarnym pieprzem przed podaniem.

smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy