skład / składniki
metoda gotowania
jak gotować zupę gulaszową z wołowiny? Do gulaszu lepiej jest używać mięsa wołowego z małymi warstwami tłuszczu.
pokrój mięso wołowe na małe kawałki, około 2 cm na 2 cm w rondlu z grubym dnem rozgrzej olej roślinny, dodaj mięso i smaż przez chwilę, ciągle mieszając, aż będzie lekko rumiany.
sól i dodaj sporo wody. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj wołowinę pod zamkniętą pokrywką, aż woda się zagotuje. Dodaj ponownie trochę wody (aby nie pokryła wszystkich kawałków mięsa). Dusić ponownie, aż ciecz wyparuje. Gotuj w ten sposób przez około godzinę do półtorej godziny(w zależności od użytej części wołowiny). W tym czasie uzupełniłem wodę 4 razy.
przygotuj resztę jedzenia. Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę, czosnek. Pokrój paprykę w paski. Cebula w półpierścieniach, a marchewki w plasterkach. Pokrój pomidora w drobną kostkę, w razie potrzeby możesz najpierw usunąć skórkę z pomidora, zalewając go wrzącą wodą.
gdy wołowina będzie miękka, odparuj resztki płynu z patelni. Dodaj cebulę, marchewkę i paprykę do mięsa. Smaż wszystko razem przez chwilę, a następnie dodaj pomidora. Tusz do rzęs, mieszając, około 5 minut na średnim ogniu.
Dodaj do wszystkich składników ziemniaki pokrojone w średnią kostkę, zalej wszystko wodą i zagotuj na dużym ogniu.
Ilość wody można dostosować do własnych upodobań, wybierając w ten sposób pożądaną gęstość zupy.
zmniejsz ogień do średniego i gotuj zupę pod przykryciem, aż ziemniaki się ugotują (średnio około 20 minut).
drobno posiekaj czosnek lub przepuść przez prasę. Drobno posiekaj warzywa. Z ziół można użyć pietruszki, kopru i zielonej cebuli.
gdy ziemniaki będą gotowe, Wrzuć liść laurowy i czosnek do garnka. Spróbuj soli, jeśli to konieczne, a następnie dodaj sól.
Ustaw ciepło na maksimum, dodaj warzywa, a po ugotowaniu zdejmij zupę z ognia i pozostaw na chwilę pod zamkniętą pokrywką. Im dłużej zupa jest zaparzona,tym smaczniejsza!
gulasz można posypać ziele angielskie czarnym pieprzem przed podaniem.
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g