skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę żółwia z kurczakiem i orzechami włoskimi? Gotuj filet z kurczaka we wrzącej osolonej wodzie do miękkości-to około 25 minut. Mam jeden filet na 300 gramów. Wyjmij go z bulionu i ostudź. Równolegle ugotuj jajka na twardo - zajmie to 10 minut. Schłodź je w zimnej wodzie.
Krok 2:
Cebulę obrać i drobno posiekać. Zalej gorącą wodą przez 5 minut, aby usunąć gorycz. Spuść wodę.
Krok 3:
Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki. Podziel cztery jajka (dwa do dekoracji) na żółtka i białka i zetrzyj osobno na drobnej tarce. Zetrzyj ser topiony na grubej tarce.
Krok 4:
Obierz jabłka i zetrzyj miąższ na grubej tarce. Okazuje się, że kleik.
Krok 5:
Przystępujemy do montażu sałatki. Na talerzu położyłem koperek, który pełni rolę ściółki, którą można następnie usunąć wraz z okruchami pozostałymi po złożeniu sałatki. Połóż filet z kurczaka pierwszą warstwą. Wcześniej wymieszałem go z majonezem-jest to dla mnie wygodniejsze, ponieważ warstwa dobrze przylega i nie rozpada się. Możesz ułożyć suchy filet i obficie posmarować majonezem na wierzchu.
Krok 6:
Połóż cebulę na drugim ptysie - nie smarowałem majonezem.
Krok 7:
Trzecia warstwa to białka jaj, warstwa występuje również bez majonezu.
Krok 8:
Czwarta warstwa to kleik jabłkowy, bez majonezu.
Krok 9:
Piąta warstwa to ser topiony.
Krok 10:
Po piątej warstwie posmaruj majonezem nie tylko samą warstwę, ale także całą sałatkę "konstrukcja".
Krok 11:
Szósta warstwa to żółtka, którymi posypujemy sałatkę ze wszystkich stron. Na tę warstwę należy nałożyć majonez (można to zrobić punktowo), aby związał następną warstwę.
Krok 12:
Ostatnią siódmą warstwą są posiekane orzechy włoskie, którymi uzupełniamy wygląd żółwia. Usuń ściółkę z kopru, jeśli również ją położyłeś.
Krok 13:
Zrób głowę i łapy żółwia z pozostałych dwóch jaj: na głowę całość, na nogi pokrój jajko na 4 części. Użyj czarnego pieprzu jako oka. Przebij miejsce na oko ostrzem noża w kształcie krzyża. Umieść świeży koperek wokół żółwia.
ta sałatka może być podawana na każdą okazję, zwłaszcza dla dzieci.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g