Sałatka żółw z kurczakiem i orzechami włoskimi

warstwowa sałatka z motywem żółwia. Okazuje się elegancki i apetyczny wygląd-wszystkie składniki doskonale się uzupełniają, tworząc doskonały smak potrawy. Nie można się oprzeć!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 13 g
tłuszcze 56 % 20 g
węglowodany 8 % 3 g
212 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę żółwia z kurczakiem i orzechami włoskimi? Gotuj filet z kurczaka we wrzącej osolonej wodzie do miękkości-to około 25 minut. Mam jeden filet na 300 gramów. Wyjmij go z bulionu i ostudź. Równolegle ugotuj jajka na twardo - zajmie to 10 minut. Schłodź je w zimnej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i drobno posiekać. Zalej gorącą wodą przez 5 minut, aby usunąć gorycz. Spuść wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki. Podziel cztery jajka (dwa do dekoracji) na żółtka i białka i zetrzyj osobno na drobnej tarce. Zetrzyj ser topiony na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz jabłka i zetrzyj miąższ na grubej tarce. Okazuje się, że kleik.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przystępujemy do montażu sałatki. Na talerzu położyłem koperek, który pełni rolę ściółki, którą można następnie usunąć wraz z okruchami pozostałymi po złożeniu sałatki. Połóż filet z kurczaka pierwszą warstwą. Wcześniej wymieszałem go z majonezem-jest to dla mnie wygodniejsze, ponieważ warstwa dobrze przylega i nie rozpada się. Możesz ułożyć suchy filet i obficie posmarować majonezem na wierzchu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż cebulę na drugim ptysie - nie smarowałem majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Trzecia warstwa to białka jaj, warstwa występuje również bez majonezu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Czwarta warstwa to kleik jabłkowy, bez majonezu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piąta warstwa to ser topiony.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po piątej warstwie posmaruj majonezem nie tylko samą warstwę, ale także całą sałatkę "konstrukcja".

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Szósta warstwa to żółtka, którymi posypujemy sałatkę ze wszystkich stron. Na tę warstwę należy nałożyć majonez (można to zrobić punktowo), aby związał następną warstwę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostatnią siódmą warstwą są posiekane orzechy włoskie, którymi uzupełniamy wygląd żółwia. Usuń ściółkę z kopru, jeśli również ją położyłeś.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zrób głowę i łapy żółwia z pozostałych dwóch jaj: na głowę całość, na nogi pokrój jajko na 4 części. Użyj czarnego pieprzu jako oka. Przebij miejsce na oko ostrzem noża w kształcie krzyża. Umieść świeży koperek wokół żółwia.

ta sałatka może być podawana na każdą okazję, zwłaszcza dla dzieci.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy