chude manti z ziemniakami
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
ponieważ podstawą jest ciasto Manta, zabieramy się za to. Składniki to szklanka wody, olej słonecznikowy, pół łyżeczki cukru, nieco mniej niż łyżeczka soli. Lepiej jest dodać mąkę, opierając się na własnym oku. Przesiewanie go nie jest warunkiem wstępnym.
Przenieś mąkę do miski. Wymieszaj sól z cukrem, a następnie wlej wodę, olej słonecznikowy zamyka kolejkę. Wymieszaj i ugniataj. Jeśli nie ma wystarczającej gęstości, dodaj trochę mąki.
ugotowane ciasto przykryć i odstawić do lodówki. Tymczasem przechodzimy do nadzienia, czyli warzyw. Myjemy je i razem kroimy w osobne kostki. Wymieszaj kawałki warzyw w jednej misce i polej olejem.
napełnij garnek mantovar wodą i ustaw na kuchence, rozgrzej się. Równolegle wyjmujemy ciasto z lodówki i zaczynamy rzeźbić skorupy. Wybieramy umiarkowaną grubość. Zbyt cienkie ciasto nie wytrzymuje i pęka podczas gotowania.
rozłóż nadzienie warzywne na półfabrykatach, dodaj sól. Po zakończeniu przechodzimy do modelowania, a następnie na przemian obniżamy jeszcze surowe chude manti do mantovarki. Danie zajmie od pół godziny, do 40 minut, aby ciasto dobrze ugotowało się na gorącej parze. Otwórz okna z wyprzedzeniem, jeśli pozwala na to pogoda. Będzie dużo wilgotnego powietrza.
jedz z dowolnym sosem do smaku.
Przenieś mąkę do miski. Wymieszaj sól z cukrem, a następnie wlej wodę, olej słonecznikowy zamyka kolejkę. Wymieszaj i ugniataj. Jeśli nie ma wystarczającej gęstości, dodaj trochę mąki.
ugotowane ciasto przykryć i odstawić do lodówki. Tymczasem przechodzimy do nadzienia, czyli warzyw. Myjemy je i razem kroimy w osobne kostki. Wymieszaj kawałki warzyw w jednej misce i polej olejem.
napełnij garnek mantovar wodą i ustaw na kuchence, rozgrzej się. Równolegle wyjmujemy ciasto z lodówki i zaczynamy rzeźbić skorupy. Wybieramy umiarkowaną grubość. Zbyt cienkie ciasto nie wytrzymuje i pęka podczas gotowania.
rozłóż nadzienie warzywne na półfabrykatach, dodaj sól. Po zakończeniu przechodzimy do modelowania, a następnie na przemian obniżamy jeszcze surowe chude manti do mantovarki. Danie zajmie od pół godziny, do 40 minut, aby ciasto dobrze ugotowało się na gorącej parze. Otwórz okna z wyprzedzeniem, jeśli pozwala na to pogoda. Będzie dużo wilgotnego powietrza.
jedz z dowolnym sosem do smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ciasto na pierogi - 256 kcal/100g
- Ciasto na pierogi - 234 kcal/100g
- Ciasto przaśne - 234 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g