chude manti z ziemniakami

Czy manti mogą być bezmięsne? Mogą i są bardzo smaczne. Spróbuj! Moja rodzina lubi chude manti, a ponadto są bogate w witaminy.
MiladyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 68 % 19 g
140 kcal
IG: 47 / 53 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cięcie dyni,

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchew,

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pieprz,

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cukinia,

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ziemniaki pokrojone w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj warzywa i dodaj przyprawy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj ciasto i uformuj manti.Gotujemy około 35 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.
ponieważ podstawą jest ciasto Manta, zabieramy się za to. Składniki to szklanka wody, olej słonecznikowy, pół łyżeczki cukru, nieco mniej niż łyżeczka soli. Lepiej jest dodać mąkę, opierając się na własnym oku. Przesiewanie go nie jest warunkiem wstępnym.

Przenieś mąkę do miski. Wymieszaj sól z cukrem, a następnie wlej wodę, olej słonecznikowy zamyka kolejkę. Wymieszaj i ugniataj. Jeśli nie ma wystarczającej gęstości, dodaj trochę mąki.

ugotowane ciasto przykryć i odstawić do lodówki. Tymczasem przechodzimy do nadzienia, czyli warzyw. Myjemy je i razem kroimy w osobne kostki. Wymieszaj kawałki warzyw w jednej misce i polej olejem.

napełnij garnek mantovar wodą i ustaw na kuchence, rozgrzej się. Równolegle wyjmujemy ciasto z lodówki i zaczynamy rzeźbić skorupy. Wybieramy umiarkowaną grubość. Zbyt cienkie ciasto nie wytrzymuje i pęka podczas gotowania.

rozłóż nadzienie warzywne na półfabrykatach, dodaj sól. Po zakończeniu przechodzimy do modelowania, a następnie na przemian obniżamy jeszcze surowe chude manti do mantovarki. Danie zajmie od pół godziny, do 40 minut, aby ciasto dobrze ugotowało się na gorącej parze. Otwórz okna z wyprzedzeniem, jeśli pozwala na to pogoda. Będzie dużo wilgotnego powietrza.

jedz z dowolnym sosem do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ciasto na pierogi - 256   kcal/100g
  • Ciasto na pierogi - 234   kcal/100g
  • Ciasto przaśne - 234   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy