Sałatka z pieczarkami z kurczaka w puszkach i ogórka

bardzo smaczne i satysfakcjonujące z sałatka z grzybami. Wszyscy kochamy różne sałatki. I przygotowujemy je na święta i na każdą inną okazję.Proponuję przygotować bardzo prostą i niedrogą sałatkę. Można go włączyć do codziennego menu i podawać jako dodatek do lunchu lub kolacji.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 9 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 11 % 2 g
107 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z pieczarek z kurczakiem w puszkach i ogórkiem? Przygotuj składniki. Gotuj mięso z kurczaka we wrzącej osolonej wodzie przez 20-30 minut. Następnie ostudź mięso. Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie spuść gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą, aby szybciej ostygły. Umyj ogórek pod bieżącą wodą. Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Otwórz słoik z pieczarkami i osusz je płynem

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw marynuj cebulę. Aby to zrobić, drobno posiekaj cebulę i zalej octem. Odstaw na 10 minut. Następnie spuść ocet i umyj cebulę wodą. Marynowana cebula nada gotowej sałatce niepowtarzalny smak.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotowane mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski na sałatkę. Weź miskę wystarczająco przestronną, aby wygodnie wymieszać gotową sałatkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ogórek na małe kawałki i dodaj do miski do mięsa z kurczaka. Wybierz, czy obrać ogórki, czy nie. Nie zrobiłam tego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pieczarki można przyjmować zarówno już pokrojone, jak i jako całość. Jeśli są bardzo duże, pokrój je na 4 części. Posiekane pieczarki Dodaj do miski do sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka na twardo obierz, pokrój, a także Wyślij do sałatki. Następnie dodaj marynowaną cebulę. Dopraw sałatkę odrobiną majonezu i dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sałatka jest gotowa! Schłodź go trochę w lodówce. Przed podaniem przenieś do salaterki. Gotowa sałatka jest lekka, smaczna, a ze względu na mięso z kurczaka jest dość satysfakcjonująca. Smacznego!

w razie potrzeby taką sałatkę można przygotować zarówno we wspólnej salaterce, jak i warstwami, smarując każdą warstwę majonezem.
aby urozmaicić smak sałatki, możesz zastąpić świeże ogórki marynowanymi. Lub zastąpienie pieczarek grzybami leśnymi. Sałatkę można uzupełnić dodatkiem zielonych warzyw.
taka sałatka przygotowana na obiad może z łatwością zastąpić drugie danie. Spróbuj!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

należy pamiętać, że w sklepach grzyby w puszkach są często przechowywane z naruszeniem reżimu temperaturowego (powyżej 25 stopni, szczególnie latem). Może to prowadzić do rozwoju bakterii, które powodują ciężkie zatrucia i zatrucie jadem kiełbasianym.
oznaki niewłaściwego przechowywania to: spuchnięty słoik, mętna marynata, pęcherzyki powietrza unoszące się z dna słoika, obecność pleśni i nieprzyjemny zapach. Jeśli znajdziesz co najmniej jeden z wymienionych znaków, lepiej w ogóle nie używać takich grzybów. Jeśli masz pewność, że grzyby w puszkach były prawidłowo przechowywane, możesz ich używać bez smażenia. W przypadku, gdy wydaje się, że nie ma znaków, ale masz wątpliwości, lepiej smażyć grzyby na oleju roślinnym na złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Pieczarki w puszkach - 12   kcal/100g

Podobne przepisy