Sałatka z kalmarów i groszku

Prosta i bardzo smaczna sałatka z kalmarów. Jedna z ulubionych sałatek mojego męża. Przygotowanie jest bardzo proste. Najważniejsze jest, aby kupić dobre kalmary. Pomimo obecności majonezu w sałatce, jest to danie niskokaloryczne, więc czasami możesz sobie pozwolić na zjedzenie porcji takiej sałatki. Co więcej, jego przydatność dla organizmu jest niewątpliwa. Zawiera dużą ilość białka, więc przyda się przede wszystkim sportowcom i osobom wykonującym ciężką pracę fizyczną. Aby szybko przygotować sałatkę, radzę ugotować kalmary dzień wcześniej.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 7 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 25 % 4 g
73 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kalmarów i groszku? Takie produkty będą nam potrzebne. Kupuję kalmary niepatroszone, w tuszach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kalmary, obierz wnętrze, Usuń zewnętrzną ciemną skórę i wewnętrzną przezroczystą folię. Dobrze spłucz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zanurz je w osolonej wrzącej wodzie, zagotuj i wyjmij z palnika. Pozostaw w wodzie, aż całkowicie ostygnie pod pokrywką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie pokrój w cienkie paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ogórki w małe paski

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pieprz

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jajka. Zostaw jedno jajko do dekoracji.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż wszystkie produkty do salaterki, dodaj groszek, posiekany koperek, sól i pieprz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj, dopraw śmietaną i majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Udekoruj. Można podawać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I można podawać porcje, dekorując kwiatem z jajka. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy