skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kalmarów i groszku? Takie produkty będą nam potrzebne. Kupuję kalmary niepatroszone, w tuszach.
Krok 2:
Pokrój kalmary, obierz wnętrze, Usuń zewnętrzną ciemną skórę i wewnętrzną przezroczystą folię. Dobrze spłucz.
Krok 3:
Zanurz je w osolonej wrzącej wodzie, zagotuj i wyjmij z palnika. Pozostaw w wodzie, aż całkowicie ostygnie pod pokrywką.
Krok 4:
Następnie pokrój w cienkie paski.
Krok 5:
Pokrój ogórki w małe paski
Krok 6:
Pieprz
Krok 7:
Jajka. Zostaw jedno jajko do dekoracji.
Krok 8:
Włóż wszystkie produkty do salaterki, dodaj groszek, posiekany koperek, sól i pieprz.
Krok 9:
Wymieszaj, dopraw śmietaną i majonezem.
Krok 10:
Udekoruj. Można podawać.
Krok 11:
I można podawać porcje, dekorując kwiatem z jajka. Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g