skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Weź duże, wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, lepiej weź 4 jajka. Użyj mąki najwyższej jakości. Zamiast świeżych jagód można użyć mrożonych, ale należy je najpierw rozmrozić i złożyć na drobne sito, aby nadmiar wilgoci spłynął.
Krok 2:
Wlej mleko do rondla, włóż masło i umieść na małym ogniu. Podgrzewaj, mieszając, na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Nie doprowadzaj do wrzenia.
Krok 3:
Osobno w misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną pianę. Zwiewność ciasta zależy od tego, jak ubijasz jajka. Nie możesz ubić masy do gęstości-białko straci pęcherzyki powietrza, które podnoszą ciasto. Na powierzchni prawidłowo ubitego ciasta powinno pojawić się wiele małych bąbelków.
Krok 4:
Nie przestając bić, wlej schłodzoną mieszankę mleka i masła do jajek.
Krok 5:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i włóż Części do ciasta.
Krok 6:
Ubij ciasto mikserem, aż będzie gładkie. Ciasto okazuje się nieco gęstsze i podczas ubijania zbiera się wokół trzepaczek miksera. Ale warto wyłączyć urządzenie i rozlewa się po całej misce.
Krok 7:
Umyj i osusz jagody. Jeśli używasz mrożonej jagody, upewnij się, że jest całkowicie rozmrożona i nadmiar płynu szklanego, w przeciwnym razie ciasto może okazać się zbyt rzadkie.
Krok 8:
Połowę jagód natychmiast dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj szpatułką, uważając, aby nie zmiażdżyć jagód.
Krok 9:
Wlać ciasto do wyłożonej pergaminem i wysmarowanej masłem Formy do pieczenia (nie trzeba smarować formy silikonowej). Posyp ciasto pozostałymi jagodami. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Czas może zająć trochę więcej lub trochę mniej, w zależności od funkcji piekarnika. Poniżej znajdują się ważne informacje o piekarnikach.
Krok 10:
Wyjmij gotowe ciasto z formy i ostudź. Jeśli chcesz, możesz posypać go cukrem pudrem. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, możesz wyjąć formę z piekarnika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g