fińskie ciasto jagodowe

miękkie, idealne połączenie ciasta z nadzieniem! Na pewno nie przejdziesz obok fińskiego ciasta z jagodami, jeśli lubisz Pieczenie z tą jagodą, świeżą lub mrożoną. Podstawa jest nieco podobna do Charlotte, ale ciasto jest nieco cięższe i gęstsze, ale smak jest delikatny, kremowo-mleczny!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 18 % 11 g
węglowodany 70 % 43 g
289 kcal
IG: 5 / 5 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Weź duże, wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, lepiej weź 4 jajka. Użyj mąki najwyższej jakości. Zamiast świeżych jagód można użyć mrożonych, ale należy je najpierw rozmrozić i złożyć na drobne sito, aby nadmiar wilgoci spłynął.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do rondla, włóż masło i umieść na małym ogniu. Podgrzewaj, mieszając, na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Nie doprowadzaj do wrzenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Osobno w misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną pianę. Zwiewność ciasta zależy od tego, jak ubijasz jajka. Nie możesz ubić masy do gęstości-białko straci pęcherzyki powietrza, które podnoszą ciasto. Na powierzchni prawidłowo ubitego ciasta powinno pojawić się wiele małych bąbelków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nie przestając bić, wlej schłodzoną mieszankę mleka i masła do jajek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i włóż Części do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij ciasto mikserem, aż będzie gładkie. Ciasto okazuje się nieco gęstsze i podczas ubijania zbiera się wokół trzepaczek miksera. Ale warto wyłączyć urządzenie i rozlewa się po całej misce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj i osusz jagody. Jeśli używasz mrożonej jagody, upewnij się, że jest całkowicie rozmrożona i nadmiar płynu szklanego, w przeciwnym razie ciasto może okazać się zbyt rzadkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połowę jagód natychmiast dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj szpatułką, uważając, aby nie zmiażdżyć jagód.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlać ciasto do wyłożonej pergaminem i wysmarowanej masłem Formy do pieczenia (nie trzeba smarować formy silikonowej). Posyp ciasto pozostałymi jagodami. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Czas może zająć trochę więcej lub trochę mniej, w zależności od funkcji piekarnika. Poniżej znajdują się ważne informacje o piekarnikach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij gotowe ciasto z formy i ostudź. Jeśli chcesz, możesz posypać go cukrem pudrem. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, możesz wyjąć formę z piekarnika.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy