owsianka z kuskusem z mlekiem

pyszne i pożywne śniadanie na dzień pełen osiągnięć! Owsianka z kuskusu z mlekiem to obfita i pożywna opcja śniadaniowa, która doda energii na cały nadchodzący dzień. Kuskus idealnie komponuje się z cynamonem, a uzupełniony kawałkami owoców, suszonych owoców lub jagód stanie się ulubioną ucztą wszystkich członków rodziny.
katyshaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 10 % 2 g
węglowodany 76 % 16 g
99 kcal
IG: 19 / 63 / 19

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

kuskus to kasza pszenna, a płatki z niej są bardzo smaczne i satysfakcjonujące. Słodki, kremowy smak tej owsianki podbije każdego! A gotowanie jest łatwiejsze niż proste, jak dokładnie-zrozumiemy to razem.

najpierw spłucz określoną ilość kuskusu. Myję go pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta. Następnie przenosimy płatki do ceramicznej lub szklanej (żaroodpornej) miski o odpowiednim rozmiarze.

następnie wlej mleko do małego rondla. Postaw patelnię na dużym ogniu. Doprowadź mleko do wrzenia, a podczas tego procesu dodaj cukier granulowany, włóż całą laskę cynamonu (należy ją również umyć, a także osuszyć serwetką). Tam również usuwamy skórkę z cytryny. Powinien być cały, Nie starty, aby później można go było łatwo usunąć z mleka. Lub mleko będzie musiało zostać przecedzone przez drobne sito. Używamy skórki do woli-nie możesz jej dodać, ale dodaje ciekawych nut do smaku gotowej owsianki. Pamiętaj również, że musisz użyć tylko najwyższej żółtej warstwy skórki cytryny, bez białej warstwy, która nada gotowemu daniu niepotrzebną gorycz. Wszystko mieszamy, aż cukier granulowany całkowicie się rozpuści.

gdy mleko się zagotuje, czekamy dosłownie pół minuty i usuwamy z patelni laskę cynamonu i skórkę z cytryny. Wlej przygotowane płatki z wrzącym pachnącym mlekiem i bez mieszania przykryj miskę pokrywką. Pozostaw kuskus na 10 minut.

owsianka z kuskusem z mlekiem jest gotowa. Posyp go mielonym cynamonem i imbirem w proszku. Jest również opcjonalny. Udekoruj kawałkami owoców-przyjdę banany, dojrzałe gruszki, plasterki mandarynki. Do owsianki można również dodać ulubione suszone owoce, jagody (idealnie - truskawki, jagody, truskawki, wiciokrzew, maliny), posiekane orzechy lub nasiona. Dodatki nie tylko rozjaśnią smak owsianki, ale samo danie jako całość będzie bardziej pożywne i zdrowsze.

smacznego! Wesołych wiwatów i udanego dnia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Kuskus - 112   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy