cukierki dla niemowląt

pyszne cukierki, które są zdrowsze niż kupione w sklepie. Cukierki dla niemowląt-brzmi niesamowicie. Ale przepis nie jest nowy-takie cukierki były przygotowywane w czasach radzieckich. Proste potrawy, łatwe i szybkie przygotowanie, doskonały smak... Takie cukierki zyskały popularność. Oczywiście również dlatego, że nadal są zdrowszą opcją w porównaniu do słodyczy fabrycznych. Przepis będzie przydatny dla osób, które dorastały dzieci, a mieszanka pozostała w magazynie.
MillaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 16 g
tłuszcze 32 % 31 g
węglowodany 51 % 49 g
485 kcal
IG: 49 / 0 / 51

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 50 min

zostało dużo mieszanki dla niemowląt? Powstaje pytanie: co z tym zrobić? Możesz ugotować pyszny przysmak, który będzie wielokrotnie zdrowszy niż słodycze sklepowe. Taka uczta może być podana dzieciom,ale spodoba się również DOROSŁYM. Proces gotowania jest niezwykle prosty i łatwo się o tym przekonać:

1. Włóż masło do małego rondla, wlej do niego granulowany cukier, wlej określoną ilość mleka. Stawiamy patelnię na małym ogniu i zaczynamy podgrzewać mieszaninę, czasami mieszając. Masło i cukier powinny się całkowicie stopić. Czekamy, aż mieszanina się zagotuje i natychmiast zdejmij patelnię z ognia. Pozostaw zawartość patelni w spokoju na 10 minut. Nie trzeba go przykrywać pokrywką-niech masa powoli ostygnie.

2. W tym czasie umyj orzechy laskowe (możesz użyć dowolnych orzechów, kawałków suszonych owoców lub całkowicie obejść się bez nadzienia), osusz je ręcznikiem papierowym.

3. Po upływie 10 minut zaczynamy dodawać żywność dla niemowląt w częściach, za każdym razem dobrze zagniatając ciasto. Masa powinna stać się gładka, jednorodna, wszystkie zawarte w niej składniki powinny być dobrze połączone.

4. Kolejnym etapem jest tworzenie cukierków. Aby to zrobić, uszczypnij małe kawałki z ciasta, uformuj z nich kulki i włóż do środka nakrętkę (lub inne wybrane nadzienie).

każdy powstały cukierek jest zwinięty w wiórki kokosowe, które wylewa się na płaski talerz. Rozłóż cukierki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wyjmujemy blachę do pieczenia z cukierkami na 2-3 godziny w lodówce. Kiedy minie ten czas, cukierki będą gotowe do podania na herbatę.

okazują się naprawdę smaczne - krewni to docenią!

ciepłe i przytulne przyjęcie herbaciane z rodziną!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g

Podobne przepisy