Sałatka rukola orzeszki piniowe krewetki

niesamowicie świeża sałatka witaminowa i gotowana w 2 rachunkach! Spróbuj! Nie mogłem powstrzymać się od ugotowania tej sałatki, kiedy natknąłem się na świeżą zieloną rukolę witaminową! W magazynie były świeże orzeszki piniowe, bardzo pachnące, jak żadne inne... Pozostałe składniki są owocem mojej wyobraźni! Okazało się naprawdę bardzo smaczne!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 11 g
tłuszcze 53 % 16 g
węglowodany 10 % 3 g
186 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidory koktajlowe i pokrój na pół

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rukolę myjemy pod bieżącą wodą w durszlaku i pozwalamy spuścić nadmiar wody

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oto ona-świeża, soczysta rukola, która ma morze witamin. Jest bardzo młoda, więc nie będę jej ciąć, jeśli natkniesz się na większą rukolę-przecinamy ją na pół

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mozzarella pokrojona w kostkę

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do sosu dodaj sok z cytryny do oliwy z oliwek

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Trochę musztardy

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj. Masa okazuje się nieco niejednorodna-niech cię to nie myli

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż pokrojone pomidory koktajlowe, rukolę, krewetki do salaterki (miałem je marynowane ,więc nie było potrzeby ich gotowania, jeśli masz świeże krewetki-musisz je wcześniej ugotować)

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp czarnym pieprzem

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż orzeszki piniowe na wierzchu i natychmiast zjedz! Ta sałatka nie może być przechowywana - musi być zjedzona na świeżo, ale myślę, że nie będziesz jej potrzebować!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

informacje w celach informacyjnych z Internetu.
rukola zawiera: witaminę E, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A (beta — karoten), dzienną dawkę witaminy K, cynk, selen, magnez, sód, fosfor, miedź, mangan i żelazo.

rukola jest niskokaloryczna. Na 100 gramów rukoli przypada tylko 25 kcal.

rukola korzystnie wpływa na przewód pokarmowy i procesy trawienne dzięki biologicznie aktywnym substancjom, które są jego częścią. Charakteryzuje się działaniem laktogennym, wykrztuśnym i moczopędnym, aktywnie walczy z patogennymi wirusami i bakteriami, zwiększa poziom hemoglobiny we krwi, wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza ilość cukru zawartego we krwi, reguluje metabolizm wody i soli oraz jest środkiem zapobiegawczym przeciwko nowotworom. Zaleca się również stosowanie rukoli u pacjentów z chorobą żylną i osób z wysokim ciśnieniem krwi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy