skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Potrzebne składniki
Krok 2:

Umyj pomidory koktajlowe i pokrój na pół
Krok 3:

Rukolę myjemy pod bieżącą wodą w durszlaku i pozwalamy spuścić nadmiar wody
Krok 4:

Oto ona-świeża, soczysta rukola, która ma morze witamin. Jest bardzo młoda, więc nie będę jej ciąć, jeśli natkniesz się na większą rukolę-przecinamy ją na pół
Krok 5:

Mozzarella pokrojona w kostkę
Krok 6:

Do sosu dodaj sok z cytryny do oliwy z oliwek
Krok 7:

Trochę musztardy
Krok 8:

Wymieszaj. Masa okazuje się nieco niejednorodna-niech cię to nie myli
Krok 9:

Włóż pokrojone pomidory koktajlowe, rukolę, krewetki do salaterki (miałem je marynowane ,więc nie było potrzeby ich gotowania, jeśli masz świeże krewetki-musisz je wcześniej ugotować)
Krok 10:

Posyp czarnym pieprzem
Krok 11:

Rozłóż orzeszki piniowe na wierzchu i natychmiast zjedz! Ta sałatka nie może być przechowywana - musi być zjedzona na świeżo, ale myślę, że nie będziesz jej potrzebować!
Krok 12:

Smacznego!
informacje w celach informacyjnych z Internetu.
rukola zawiera: witaminę E, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A (beta — karoten), dzienną dawkę witaminy K, cynk, selen, magnez, sód, fosfor, miedź, mangan i żelazo.
rukola jest niskokaloryczna. Na 100 gramów rukoli przypada tylko 25 kcal.
rukola korzystnie wpływa na przewód pokarmowy i procesy trawienne dzięki biologicznie aktywnym substancjom, które są jego częścią. Charakteryzuje się działaniem laktogennym, wykrztuśnym i moczopędnym, aktywnie walczy z patogennymi wirusami i bakteriami, zwiększa poziom hemoglobiny we krwi, wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza ilość cukru zawartego we krwi, reguluje metabolizm wody i soli oraz jest środkiem zapobiegawczym przeciwko nowotworom. Zaleca się również stosowanie rukoli u pacjentów z chorobą żylną i osób z wysokim ciśnieniem krwi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g


