kapuśniak z kiszonej kapusty z wołowiną

talerz pachnących bogatych domowych kapuśniaków - a życie się powiodło! Kapuśniak z kiszonej kapusty jest uwielbiany przez wszystkich, a na bulionie wołowym to prawdziwy klasyk, zdecydowanie trzeba je przygotować dla swojej rodziny!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 3 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 43 % 3 g
34 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wołowinę z kością zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, mam rondel 3 l

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń pianę, a następnie gotuj na najmniejszym ogniu przez 1 godzinę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie obieramy i myjemy warzywa, drobno kroimy cebulę, marchewki trzy

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w kostkę

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż ziemniaki do bulionu i gotuj przez 15 minut, aż będą miękkie

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Równolegle na oleju roślinnym smażyć cebulę i marchewkę na złoty kolor

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj kiszoną kapustę, wymieszaj i smaż przez 3-4 minuty

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj domowy sok pomidorowy lub 2 stół. l. pasta pomidorowa

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dusić 7-10 minut

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż warzywa na patelni

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Solim

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pieprz i gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Oddziel mięso od kości i włóż z powrotem do garnka

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj liść laurowy i po 1 minucie wyłącz. Pozwól szczurom parzyć przez 10-15 minut

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal / 100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal / 100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy