Sałatka Węża

tematyczna Dekoracja sałatki na Nowy Rok i uroczystość. Z tych składników często przygotowuje się sałatkę na co dzień. Harmonijne połączenie kurczaka i ananasa obejmuje różne dodatki, To właśnie ta kompozycja pozwala wygodnie uformować ciało węża, tworząc piękną sałatkę na świąteczny nastrój.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 13-19 stycznia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 8 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 14 % 3 g
131 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę węża? Do sałatki możesz wziąć dowolne mięso z kurczaka, zarówno wędzone, jak i gotowane. Jajka ugotować na twardo. Sól może nie być potrzebna, jest opcjonalna. Mój ser był rosyjski, zrobiłby się inny o neutralnym kremowym smaku lub Twoim ulubionym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj sos. W majonezie wyciśnij czosnek przez prasę i dobrze wymieszaj, przykryj i pozostaw do zaparzenia do pożądanego momentu w lodówce. Kto nie lubi, nie można dodać czosnku. Wskazane jest gotowanie majonezu w domu, jeśli sklep, nie jest bardzo gęsty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój mięso, jajka i ananasa w mniej więcej tę samą małą kostkę. Drobno zetrzyj ser. Posiekaj przygotowane orzechy nożem, aby fragmenty były mniejsze niż inne produkty, ale nie w małe okruchy. Połącz wszystko w głębokiej misce i dopraw majonezem czosnkowym. Czosnek da tylko odrobinę pikanterii, nie jest szczególnie odczuwalny. Tę sałatkę można przygotować zarówno warstwami, jak i mieszając / szybszą wersję/, wybierzemy ją.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ponieważ dekoracja zajmie dużo czasu od gotowania, przykryj sałatkę i włóż do lodówki. Do dekoracji gotuj jajka przepiórcze przez 3-4 minuty, szybko ostudź wodą. Pokrój oliwki w plasterki, a następnie na pół. Pokrój ogórki w prawie przezroczyste kółka, piękniejsze będzie, jeśli pokroisz również połówki. Na głowę weź bardzo cienki korniszon. Do korony potrzebujesz kawałka surowej marchewki o wysokości 1,5 cm, Wytnij rdzeń ostrym nożem, a następnie ząbki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby podać, weź płaskie naczynie o średnicy około 30 cm, nałóż punktowy kontur położenia ciała węża majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż sałatkę wzdłuż konturu, tworząc węża. Spraw, aby ogon był cieńszy, stopniowo dodawaj objętość do ciała, tworząc głowę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cienko przykryj całego węża majonezem, wygodnie za pomocą pędzla. Zacznij dekorować oliwkami cieńszy pasek ogonem, a następnie przejdź do podwójnego, rysując kręty "grzbiet".

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na ciele nałóż wzór ogórka. Na głowie mocujemy oczy z oliwek, nos i kończymy rysunek ogórka z korniszonu. Umieść jajka przepiórcze na środku, przykryj szczeliny talerza liśćmi sałaty lub innymi ziołami. Umieść koronę na głowie i przymocuj zakładkę z cienkiego płatka marchewki. Umieść również zielenie w pobliżu głowy. To wszystko, sałatka na Nowy Rok jest gotowa! Podawaj natychmiast lub przykryj i wstaw do lodówki przed podaniem.

sałatki z majonezem nie są zalecane do przechowywania przez długi czas.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak wybrać odpowiednie oliwki? Lepiej kupić produkt w przezroczystym opakowaniu. Możesz więc rozważyć ich wygląd i kolor. Jeśli oliwki są zbyt Czarne, dodaje się barwniki spożywcze. Owoce powinny być elastyczne, całe, o gładkiej, błyszczącej skórze. Zbyt miękkie, przejrzałe oliwki nie będą przechowywane przez długi czas.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy