skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę węża? Do sałatki możesz wziąć dowolne mięso z kurczaka, zarówno wędzone, jak i gotowane. Jajka ugotować na twardo. Sól może nie być potrzebna, jest opcjonalna. Mój ser był rosyjski, zrobiłby się inny o neutralnym kremowym smaku lub Twoim ulubionym.
Krok 2:
Przygotuj sos. W majonezie wyciśnij czosnek przez prasę i dobrze wymieszaj, przykryj i pozostaw do zaparzenia do pożądanego momentu w lodówce. Kto nie lubi, nie można dodać czosnku. Wskazane jest gotowanie majonezu w domu, jeśli sklep, nie jest bardzo gęsty.
Krok 3:
Pokrój mięso, jajka i ananasa w mniej więcej tę samą małą kostkę. Drobno zetrzyj ser. Posiekaj przygotowane orzechy nożem, aby fragmenty były mniejsze niż inne produkty, ale nie w małe okruchy. Połącz wszystko w głębokiej misce i dopraw majonezem czosnkowym. Czosnek da tylko odrobinę pikanterii, nie jest szczególnie odczuwalny. Tę sałatkę można przygotować zarówno warstwami, jak i mieszając / szybszą wersję/, wybierzemy ją.
Krok 4:
Ponieważ dekoracja zajmie dużo czasu od gotowania, przykryj sałatkę i włóż do lodówki. Do dekoracji gotuj jajka przepiórcze przez 3-4 minuty, szybko ostudź wodą. Pokrój oliwki w plasterki, a następnie na pół. Pokrój ogórki w prawie przezroczyste kółka, piękniejsze będzie, jeśli pokroisz również połówki. Na głowę weź bardzo cienki korniszon. Do korony potrzebujesz kawałka surowej marchewki o wysokości 1,5 cm, Wytnij rdzeń ostrym nożem, a następnie ząbki.
Krok 5:
Aby podać, weź płaskie naczynie o średnicy około 30 cm, nałóż punktowy kontur położenia ciała węża majonezem.
Krok 6:
Rozłóż sałatkę wzdłuż konturu, tworząc węża. Spraw, aby ogon był cieńszy, stopniowo dodawaj objętość do ciała, tworząc głowę.
Krok 7:
Cienko przykryj całego węża majonezem, wygodnie za pomocą pędzla. Zacznij dekorować oliwkami cieńszy pasek ogonem, a następnie przejdź do podwójnego, rysując kręty "grzbiet".
Krok 8:
Na ciele nałóż wzór ogórka. Na głowie mocujemy oczy z oliwek, nos i kończymy rysunek ogórka z korniszonu. Umieść jajka przepiórcze na środku, przykryj szczeliny talerza liśćmi sałaty lub innymi ziołami. Umieść koronę na głowie i przymocuj zakładkę z cienkiego płatka marchewki. Umieść również zielenie w pobliżu głowy. To wszystko, sałatka na Nowy Rok jest gotowa! Podawaj natychmiast lub przykryj i wstaw do lodówki przed podaniem.
sałatki z majonezem nie są zalecane do przechowywania przez długi czas.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak wybrać odpowiednie oliwki? Lepiej kupić produkt w przezroczystym opakowaniu. Możesz więc rozważyć ich wygląd i kolor. Jeśli oliwki są zbyt Czarne, dodaje się barwniki spożywcze. Owoce powinny być elastyczne, całe, o gładkiej, błyszczącej skórze. Zbyt miękkie, przejrzałe oliwki nie będą przechowywane przez długi czas.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g