skład / składniki
metoda gotowania
to ciasto jest bardzo wszechstronne w przygotowaniu i niezależne od pory roku, ponieważ suszone morele można kupić o każdej porze roku.
podgrzej trochę wodę do ciepłego stanu i rozcieńcz w niej suche drożdże instant. Dodaj 1/4 cukru, aby uzyskać szybszą reakcję. Umieść pojemnik z wodą i drożdżami w ciepłym miejscu, aby drożdże się aktywowały.
wlej mleko do rondla i podgrzej na małym ogniu. Następnie włóż do niego mały kawałek masła i dodaj pozostałą porcję cukru. Ciągle mieszając na minimalnym ogniu całkowicie rozpuścić cukier w mleku i stopić masło. Schłodzić zawartość patelni do temperatury pokojowej.
po aktywacji drożdży wymieszaj je z masą z patelni. Dodaj jajko i cukier waniliowy, wymieszaj.
przesiej mąkę. A następnie dodaj małe porcje do pojemnika z resztą produktów. W ten sposób zagnieść miękkie, ale elastyczne ciasto, które nie przykleja się do dłoni. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki.
przykryj ciasto folią spożywczą lub czystym ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na stojaku na około półtorej godziny.
aby przygotować nadzienie do ciasta, potrzebujesz suszonych moreli. Najpierw zalej go gorącą wodą, przykryj i pozostaw na 10-15 minut do gotowania na parze. Następnie spuść wodę. Przenieś suszone morele do małego rondla i zalej czystą wodą. Umieść na kuchence. Na średnim ogniu zagotuj wodę. Następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj suszone morele przez 15 minut. Następnie wlej cukier do rondla, wymieszaj i ponownie gotuj suszone morele na małym ogniu w syropie cukrowym, aż stanie się miękka konsystencja - około pół godziny. Ostudzić.
włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
po wyrośnięciu ciasta podziel je na dwie części-jedną nieco większą. Większość ciasta rozwałkować w okrąg o średnicy nieco większej niż forma do ciasta. Połóż papier do pieczenia na dnie formy i ułóż okrąg ciasta z wiszącymi bokami. Połóż schłodzone nadzienie z suszonych moreli na wierzchu. pozostały kawałek ciasta również rozwałkować w okrąg i ułożyć na wierzchu. Zwiń zwisające krawędzie z dolnej warstwy ciasta i ściśnij je mocno górną częścią, aby nadzienie nie wyciekło. Posmaruj ciasto żółtkiem za pomocą silikonowej szczotki.
Umieść ciasto piec przez 40 minut, aż będzie całkowicie ugotowane. Niech ciasto trochę ostygnie, posyp cukrem pudrem i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g