skład / składniki
metoda gotowania
najważniejsze w przygotowaniu dowolnego sushi i bułek jest prawidłowe ugotowanie ryżu. Aby to zrobić, weź ryż okrągły i dobrze spłucz go pod bieżącą wodą. Spuść wodę 3-4 razy lub do momentu, aż woda stanie się przezroczysta. Podczas gotowania ryżu do sushi (bułek) stosunek ryżu do wody powinien wynosić 1:1,15. Ryż można gotować zarówno w zwykłym rondlu, jak iw powolnej kuchence. Używam powolnej kuchenki, zasypiam, włączam i zapominam, ryż sam się gotuje. Jeśli gotujesz ryż w rondlu, musisz najpierw zagotować ryż na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować ryż przez 15 minut. Nie otwieraj pokrywki garnka i nie przeszkadzaj ryżowi. Po ugotowaniu ryżu czekamy kolejne 15 minut i otwieramy pokrywkę. Ryż okazuje się w ten sposób trochę twardy "na ząbek", w żadnym wypadku nie powinien być owsianką ryżową.
aby doprawić ryż, przygotuj sos. Lekko podgrzej 50 ml octu ryżowego i rozpuść w nim 1 łyżeczkę. sól i 2 łyżki.cukier. Wlać sos do gotowego ryżu i delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką.
przygotuj wszystkie składniki do nadzienia. Pokrój każdą lekko soloną rybę (mam pstrąga) i paluszki krabowe w paski. Pokrój ogórek i usuń miąższ z nasionami, pokrój pozostałe ściany ze skórką w paski.
do owijania rolek potrzebna będzie cena. Cena jest wstępnie owinięta folią spożywczą. Lekko nasmaruj powierzchnię roboczą maty olejem, aby ryż się nie przykleił.
bierzemy arkusz nori i kładziemy go na macie szorstką stroną do siebie. Rozłóż około 140 gramów ryżu na dwóch trzecich arkusza. Część arkusza powinna być wolna.
rozłóż nadzienie na środku. Będziemy mieli dwie opcje nadzienia:
1. Ser śmietankowy, ryba i ogórek;
2. Kawior gromadnika, paluszki krabowe, ogórek.
owijamy rolkę, zwilżając wolną krawędź nori wodą, aby się przykleiła.
gotowanie ciasta. Do ciasta bierzemy specjalną mąkę tempura (odpowiednia jest zwykła mąka, jeśli nie ma tempury), trochę soli i wody. Zagniatamy ciasto o konsystencji śmietany lub nieco cieńszej niż na naleśnikach.
wlej bułkę tartą do osobnego pojemnika.
zanurz bułkę najpierw w cieście, a następnie w bułce tartej.
idealnie do smażenia bułek używana jest frytownica powietrzna, ale jeśli nie jest dostępna, wystarczy głęboka patelnia lub rondel. Wlej olej roślinny, aby rolka była całkowicie zanurzona w oleju.
smażyć bułki na rozgrzanym oleju przez 50-60 sekund na złoty kolor. Wyjmujemy i kładziemy na ręczniku papierowym.
pokrój gorącą rolkę ostrym nożem zanurzonym w wodzie na 6-8 części. Podawaj na gorąco z marynowanym imbirem, Wassabi i sosem sojowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Nori - 3 kcal/100g
- Wasabi - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g
- Marynowany imbir - 51 kcal/100g
- Kawior gromadnika - 365 kcal/100g