dżem malinowy na zimę

pyszny i zdrowy przysmak malinowy na zimę! Dżem z dżemu różni się gęstszą i gęstszą, galaretowatą konsystencją. Z malin przygotowywane są różne desery i preparaty na zimę, w tym dżem. Istnieje wiele różnych przepisów na dżem: z soku, bez pestek, z innymi jagodami i owocami, z cynamonem i imbirem, z żelatyną i innymi substancjami żelującymi. Bez użycia sztucznego zagęszczacza trudno jest zrobić dżem malinowy, ponieważ ta jagoda ma niską zawartość naturalnej pektyny.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 57 g
220 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na dżem. Jeśli jagody nie pochodzą z witryny, zakupione w sklepie, można je delikatnie umyć wodą, wrzucić do durszlaka i wysuszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ostrożnie sortujemy jagody, usuwamy śmieci i zepsute jagody. Maliny można również trzymać w osolonej wodzie przez około 10 minut, aby upewnić się, że w jagodach nie ma robaków, unoszą się na powierzchni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jagody mielimy ręcznym drewnianym lub metalowym tłuczkiem lub przebijamy blenderem. Jeśli chcesz, aby dżem malinowy był jednolity bez pestek, jagody można przetrzeć przez sito, aby usunąć nasiona. Przecier malinowy zasypujemy cukrem, mieszamy, aby cukier szybciej się rozpuścił. Do smaku ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć. Pozostaw puree malinowe z cukrem na kilka godzin w temperaturze pokojowej, przykryj pojemnik pokrywką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wkładamy masę jagodową do ognia. Gotuj maliny z cukrem przez około pięć minut na małym ogniu, ciągle mieszając szpatułką. Wyłącz ogień, pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ponownie podgrzej masę malinową na małym ogniu przez około pięć minut od momentu wrzenia. Pianka utworzona na powierzchni mieszanki jest usuwana łyżką cedzakową. Ponownie wyłącz ogień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po raz trzeci powtarzamy procedurę, ale dodajemy torebkę pektyny do pojemnika z dżemem malinowym. Natychmiast wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu przez pięć minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż gorący dżem na wcześniej przygotowanych umytych i wysterylizowanych słoikach. Zamykamy słoiki szczelnymi sterylnymi pokrywkami. Pozwól dżemowi ostygnąć w temperaturze pokojowej i przechowuj w chłodnej spiżarni lub lodówce. Chociaż ze względu na dużą ilość cukru, który jest dobrym konserwantem, dżem można bezpiecznie przechowywać w temperaturze pokojowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zimą słoik takiego dżemu malinowego doskonale uzupełni przyjęcie herbaciane z rodziną i rozweseli, a dżem malinowy może być również dobrym nadzieniem do słodkich ciast i ciast. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pektyna - 336   kcal/100g

Podobne przepisy