Zupa rybna z morszczuka

pachnące i smaczne pierwsze danie bez dodatkowych kalorii! Zupa rybna z morszczuka to niskokaloryczne danie o bogatym smaku, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto spróbuje. Ryby dostępne w każdym sklepie i podstawowe warzywa, które zawsze są w domu, nie uderzą w budżet rodziny.
SvetalisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 4 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 29 % 2 g
29 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

podstawą do przygotowania dietetycznej zupy rybnej jest morszczuk. Jest to jeden z najczęstszych rodzajów ryb, które można kupić w każdym supermarkecie i małym sklepie. Piękno lodów morszczuka polega na tym, że nie trzeba ich obierać. Kolejnym plusem jest niewielka ilość kości. Tusze sprzedawane są już wypatroszone, bez głowy i łusek-pozostaje tylko odciąć płetwy.

lepiej zacząć rozmrażać ryby z wyprzedzeniem. Najbardziej poprawnym sposobem jest pozostawienie go na noc na dolnej półce lodówki - w ten sposób proces będzie przebiegał płynnie, a ryba nie wyschnie. Rozmrożoną rybę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, kroimy na porcje i zaczynamy gotować zupę.

w rondlu zagotuj wodę na bulion. Cebulę myjemy pod bieżącą wodą, ale nie obieramy. Usuwamy tylko zanieczyszczone części, wykonujemy płytkie nacięcie na dnie i jako całość zanurzamy we wrzącej wodzie. W tej formie cebula nie tylko odda swój smak i aromat, ale także zabarwi zupę na lekko złoty kolor.

marchewki i ziemniaki obieramy, myjemy i suszymy. Pokrój ziemniaki w paski, marchewki w cienkie paski. Zupa z morszczuka jest dietetyczna, więc nie warto smażyć marchewki na oleju. Dodaj warzywa do garnka. Ryż myjemy kilka razy do czystej wody, dodajemy do zupy.

zanurz kawałki ryby w zupie, dodaj sól, czarny pieprz i mielony. Gotuj przyszłą zupę na małym ogniu przez około 20 minut - aż warzywa i ryż będą gotowe. W tym czasie ryba będzie już ugotowana, ale nie będzie miała czasu na gotowanie.

gdy ryba będzie gotowa, wyłącz zupę, dodaj liść laurowy i pozostaw z zamkniętą pokrywką na 5 minut do zaparzenia. Następnie wyjmij cebulę i liść laurowy, zamknij pokrywkę i pozostaw zupę na kolejne 15 minut.

drobno posiekaj koperek, wlej zaparzoną i wciąż gorącą zupę na talerze, posyp ziołami i podawaj. Do zupy idealny jest świeżo przygotowany aromatyczny chleb.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Morszczuk pieczony - 105   kcal/100g
  • Morszczuk gotowany - 95   kcal/100g
  • Morszczuk świeży - 86   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy