gulasz z makaronem

harmonijne klasyczne połączenie delikatnego mięsa i makaronu! Gulasz z makaronem to pyszne danie, dzięki któremu możesz zapewnić pełny obiad dla całej rodziny. Delikatna wołowina i makaron z twardych odmian... Pozostaje tylko uzupełnić stół sałatką warzywną i nikt nie pozostanie głodny.
LesiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 6 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 50 % 9 g
85 kcal
IG: 11 / 89 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

wołowina to wystarczająco złożone mięso, które należy odpowiednio wybrać. Jeśli chodzi o gulasz, nie oszczędzaj - preferujemy polędwicę lub miąższ. Po umyciu i wysuszeniu kawałka suchymi ręcznikami pozbywamy go folii i żył.

krojenie to drugi ważny etap, od którego zależy, czy gulasz rozpłynie się w ustach, czy też podczas kolacji będziesz musiał podjąć wysiłek żucia. Konieczne jest odcięcie mięsa od dużego kawałka dużym kółkiem, jak na kotletach, i tylko w poprzek włókien. Następnie kroimy każde koło na małe kawałki.

w dużej misce połącz odpowiednio pokrojoną wołowinę z mąką. Dobrze wymieszaj, aby każdy kawałek był pokryty nim ze wszystkich stron. Zapewni to natychmiastowe pieczenie mięsa i zachowanie soku w kawałkach,a tym samym ich miękkość.

podgrzej patelnię olejem roślinnym, aż będzie gorąca. Przygotowaną wołowinę smażymy małymi porcjami, ciągle mieszając i zapewniając taki sam stopień wysmażenia z każdej strony.

gdy tylko całe mięso zostanie usmażone, włóż je z powrotem na patelnię, dodaj pieczarki pokrojone w talerze, drobno posiekany czosnek, cebulę pokrojoną w drobną kostkę i paprykę. Dusić, ciągle mieszając, aż cebula stanie się przezroczysta i miękka.

dodaj pomidory do własnego soku (jeśli są całe, należy je najpierw pokroić na kilka kawałków) i bulion, dusić na małym ogniu przez 20-30 minut - aż wołowina będzie miękka i rozpadnie się po naciśnięciu widelcem. Czas może być znacznie dłuższy - wszystko zależy od jakości mięsa. W tym procesie Dodaj do gulaszu sól do smaku i paprykę.

podczas gdy wołowina staje się miękka i miękka (pod koniec gotowania, aby makaron nie był zimny), zajmijmy się gotowaniem makaronu. Opcjonalnie możesz wybrać dowolny rodzaj pasty. Więc zagotuj wodę w dużym rondlu. Dodaj sól i makaron do wrzącej wody, dobrze wymieszaj, gotuj do miękkości. Wrzuć gotowe spaghetti do durszlaka, spłucz zimną wodą, rozłóż na talerzach. Dodaj gulasz wołowy, dopraw odrobiną zieleni i kupą kwaśnej śmietany i podawaj.

gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy