Łyczek wołowy

obfity obiad - osetyjska wołowina. Podobnie jak wszystkie dania kuchni osetyjskiej, zupa wołowa lyvzha jest dość obfita i zdrowa. Zupa jest przygotowywana z mięsa i warzyw. Ze względu na niewielką ilość bulionu powstaje coś pomiędzy pierwszym daniem a drugim.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 3 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 43 % 3 g
36 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

dzisiaj chcę podzielić się przepisem na cudowną zupę wołową. Lyvzha to narodowe danie kuchni osetyjskiej.
do jego przygotowania potrzebujemy 5-litrowego garnka.
należy dokładnie umyć wołowinę, a następnie pokroić na dość duże kawałki (około 3x3 cm). Rozłóż pokrojone kawałki mięsa na patelni i wlej trzy litry zimnej wody. Następnie podpalamy. Doprowadź do wrzenia i ostrożnie usuń cały hałas, aby bulion pozostał czysty. Możesz także spróbować zanurzyć mięso we wrzącej wodzie, wtedy znacznie łatwiej poradzi sobie z pianką, będzie mniej. Jeśli nie możesz wyczyścić bulionu, musisz go odcedzić. Bulion musi być przezroczysty.
na patelni z wrzącym bulionem opuść całą cebulę. Gotuj mięso z cebulą przez półtorej godziny na średnim ogniu pod pokrywką.
przygotuj pozostałe warzywa do zupy. Pokrój ziemniaki na duże plasterki. Marchewki - na dużych słomkach. Drugą cebulę kroimy w półpierścienie. Drobno posiekaj czosnek i koperek nożem.
po solimy bulion i dodajemy do niego posiekaną cebulę. W tym samym czasie można uzyskać całą cebulę, która była w bulionie. I możesz zostawić do końca gotowania zupy.
po dodaniu cebuli dodaj marchewki i gotuj przez kwadrans.
Jeśli jeszcze nie dostałeś żarówki, którą gotujemy w całości, zmyj czas, aby to zrobić. Wyciągamy tę żarówkę.
dodaj ziemniaki pokrojone w plastry.
po 20 minutach dodaj zioła i przyprawy do zupy. Zostawiamy naszą pachnącą zupę, aby "osiągnęła" gotowość przez kolejne 10-15 minut na małym ogniu pod pokrywką.
podawaj zupę z sosem osetyjskim tsakhton. Aby go przygotować, musisz wymieszać śmietanę z posiekanym czosnkiem i koperkiem. Śmietana im grubszy, tym smaczniejszy będzie łyk.
wołowina doskonale uzupełni Klasyczne osetyjskie ciasta churek, ale z czarnym chlebem smak zupy nie zostanie zepsuty.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy