skład / składniki
metoda gotowania
dzisiaj chcę podzielić się przepisem na cudowną zupę wołową. Lyvzha to narodowe danie kuchni osetyjskiej.
do jego przygotowania potrzebujemy 5-litrowego garnka.
należy dokładnie umyć wołowinę, a następnie pokroić na dość duże kawałki (około 3x3 cm). Rozłóż pokrojone kawałki mięsa na patelni i wlej trzy litry zimnej wody. Następnie podpalamy. Doprowadź do wrzenia i ostrożnie usuń cały hałas, aby bulion pozostał czysty. Możesz także spróbować zanurzyć mięso we wrzącej wodzie, wtedy znacznie łatwiej poradzi sobie z pianką, będzie mniej. Jeśli nie możesz wyczyścić bulionu, musisz go odcedzić. Bulion musi być przezroczysty.
na patelni z wrzącym bulionem opuść całą cebulę. Gotuj mięso z cebulą przez półtorej godziny na średnim ogniu pod pokrywką.
przygotuj pozostałe warzywa do zupy. Pokrój ziemniaki na duże plasterki. Marchewki - na dużych słomkach. Drugą cebulę kroimy w półpierścienie. Drobno posiekaj czosnek i koperek nożem.
po solimy bulion i dodajemy do niego posiekaną cebulę. W tym samym czasie można uzyskać całą cebulę, która była w bulionie. I możesz zostawić do końca gotowania zupy.
po dodaniu cebuli dodaj marchewki i gotuj przez kwadrans.
Jeśli jeszcze nie dostałeś żarówki, którą gotujemy w całości, zmyj czas, aby to zrobić. Wyciągamy tę żarówkę.
dodaj ziemniaki pokrojone w plastry.
po 20 minutach dodaj zioła i przyprawy do zupy. Zostawiamy naszą pachnącą zupę, aby "osiągnęła" gotowość przez kolejne 10-15 minut na małym ogniu pod pokrywką.
podawaj zupę z sosem osetyjskim tsakhton. Aby go przygotować, musisz wymieszać śmietanę z posiekanym czosnkiem i koperkiem. Śmietana im grubszy, tym smaczniejszy będzie łyk.
wołowina doskonale uzupełni Klasyczne osetyjskie ciasta churek, ale z czarnym chlebem smak zupy nie zostanie zepsuty.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g