dżem Kalinowy na zimę

deser i lekarstwo na zimę - dżem Kalinowy bez gotowania. Słodki deser zwany dżemem kalinowym, z którym herbata jest tak piękna, często staje się lekarstwem. Przeziębienia nie boją się dżemu kalinowego. I wiele innych problemów zdrowotnych. Na przykład nadciśnienie, miażdżyca itp. Rzeczywiście, dzięki temu prostemu przepisowi na dżem bez obróbki cieplnej jagody zachowują absolutnie wszystkie swoje zalety. Podajemy do herbaty z pyszną bułką. Gotuj kompoty. Zaczynamy pieczenie (jeśli dżem kaliny jest bez pestek). Jemy tak po prostu łyżką, zwłaszcza z niedoborem witamin.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 53 g
212 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ponieważ proces gotowania szybkiego, tzw. surowego dżemu z kaliny nie był długi, od razu postanowiłem zagotować słoiki i pokrywki. Muszą mieć czas na maksymalne wyschnięcie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nie ma znaczenia, w jaki sposób Kalina dotarła do ciebie - ze sklepu lub sam ją złapałeś, należy ją dokładnie umyć. Możesz pod kranem w misce, aby cały nadmiar natychmiast się unosił. Ale nie powinieneś trzymać go w wodzie przez długi czas.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po spuszczeniu wody bardzo ostrożnie zawińmy każdą jagodę. Wskazane jest, aby nie zostawiać gałązek, ale nie jest to krytyczne. W Kalinie wszystko jest cenne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ponownie umyłem jagody, ponieważ po poprzedniej manipulacji w jagodach pozostały skrawki gałązek. Następnie musisz zdecydować, czy obejdziesz się bez gotowania, czy z gotowaniem, czy chcesz dżemu z kością, czy bez. Postanowiłem zamknąć surowy dżem, ale z kością. Dlatego po wyschnięciu jagód wysłałem je w częściach (pół porcji) do blendera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby później nie tracić czasu na rozpuszczanie cukru, włożyłem go do blendera. Mielimy z przerwami. Tę samą manipulację wykonamy z drugą częścią kaliny i cukru-tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Jeśli nie ma blendera, weź maszynkę do mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Oto taka piękna pachnąca masa, którą otrzymałem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Słoiki wyschły i nie ma kropli wilgoci, kondensacji? Wlej dżem do słoików. Można je przykryć plastikowymi pokrywkami i przykręcanymi. Nieważne. W końcu ten rodzaj dżemu należy przechowywać tylko w lodówce. Nawiasem mówiąc, moje piękno zmieściło się w dwóch 350-gramowych słoikach.

i więcej porad

możesz ugotować ten dżem w dwóch dawkach –po 5 minut, a następnie zwinąć na gorąco.

jeśli chcesz, dodaj kolejne 200 gramów cukru, aby dżem trwał dłużej. Ale lepiej nie dodawać go do dżemu, ale wlewać do słoika, bezpośrednio na dżem. A do tego musisz zostawić miejsce podczas nalewania dżemu.

jeśli masz ochotę, sparz jagody wrzącą wodą, a następnie przetrzyj puree & ndash; więc nie będzie pestek. Następnie połącz z cukrem. Jeśli nie surowy dżem, zagotuj tłuczone ziemniaki, łącząc je z cukrem, dodając trochę wody. Powiedzmy, że na tę porcję produktów jest 50-60.

dżem Kalinowy jest gotowany i z dodatkiem innych roku i owoców.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kalina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy