skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ponieważ proces gotowania szybkiego, tzw. surowego dżemu z kaliny nie był długi, od razu postanowiłem zagotować słoiki i pokrywki. Muszą mieć czas na maksymalne wyschnięcie.
Krok 2:
Nie ma znaczenia, w jaki sposób Kalina dotarła do ciebie - ze sklepu lub sam ją złapałeś, należy ją dokładnie umyć. Możesz pod kranem w misce, aby cały nadmiar natychmiast się unosił. Ale nie powinieneś trzymać go w wodzie przez długi czas.
Krok 3:
Po spuszczeniu wody bardzo ostrożnie zawińmy każdą jagodę. Wskazane jest, aby nie zostawiać gałązek, ale nie jest to krytyczne. W Kalinie wszystko jest cenne.
Krok 4:
Ponownie umyłem jagody, ponieważ po poprzedniej manipulacji w jagodach pozostały skrawki gałązek. Następnie musisz zdecydować, czy obejdziesz się bez gotowania, czy z gotowaniem, czy chcesz dżemu z kością, czy bez. Postanowiłem zamknąć surowy dżem, ale z kością. Dlatego po wyschnięciu jagód wysłałem je w częściach (pół porcji) do blendera.
Krok 5:
Aby później nie tracić czasu na rozpuszczanie cukru, włożyłem go do blendera. Mielimy z przerwami. Tę samą manipulację wykonamy z drugą częścią kaliny i cukru-tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Jeśli nie ma blendera, weź maszynkę do mięsa.
Krok 6:
Oto taka piękna pachnąca masa, którą otrzymałem.
Krok 7:
Słoiki wyschły i nie ma kropli wilgoci, kondensacji? Wlej dżem do słoików. Można je przykryć plastikowymi pokrywkami i przykręcanymi. Nieważne. W końcu ten rodzaj dżemu należy przechowywać tylko w lodówce. Nawiasem mówiąc, moje piękno zmieściło się w dwóch 350-gramowych słoikach.
i więcej porad
możesz ugotować ten dżem w dwóch dawkach –po 5 minut, a następnie zwinąć na gorąco.
jeśli chcesz, dodaj kolejne 200 gramów cukru, aby dżem trwał dłużej. Ale lepiej nie dodawać go do dżemu, ale wlewać do słoika, bezpośrednio na dżem. A do tego musisz zostawić miejsce podczas nalewania dżemu.
jeśli masz ochotę, sparz jagody wrzącą wodą, a następnie przetrzyj puree & ndash; więc nie będzie pestek. Następnie połącz z cukrem. Jeśli nie surowy dżem, zagotuj tłuczone ziemniaki, łącząc je z cukrem, dodając trochę wody. Powiedzmy, że na tę porcję produktów jest 50-60.
dżem Kalinowy jest gotowany i z dodatkiem innych roku i owoców.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kalina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g