makaron z małżami

Włoski makaron a La Napoli z morskimi gadami. Włosi mają magiczną zdolność-tworzyć arcydzieła z prostych produktów. Ale także moje skromne wysiłki w przygotowaniu tego makaronu pozwoliły mentalnie wrócić w ciepły wrześniowy wieczór do małej, przytulnej trattorii na wybrzeżu Sycylii.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 20 % 1 g
węglowodany 60 % 3 g
24 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz i posiekaj czosnek w pierścienie. Umyj strąk chili, Usuń stos i obierz nasiona.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw musisz aromatyzować oliwę z oliwek. Podgrzej go na patelni. I smaż czosnek na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy czosnek lekko się zarumieni, dodaj drobno posiekaną cebulę na patelnię. Smaż przez kilka minut, aż będzie miękki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj połowę! drobno posiekaną papryczkę chili. Lub dodaj całą paprykę, jeśli czujesz w sobie takie nieodparte palące pragnienie. Smaż warzywa przez kolejną minutę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uwolnij pomidory koktajlowe ze stosów, umyj i osusz. Dodaj do patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagotuj wodę w rondlu. Posolić. Włóż niezbędną porcję spaghetti do garnka pionowo i stopniowo utop spaghetti we wrzącej wodzie szpatułką. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mój makaron był gotowy osiem minut po ponownym zagotowaniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej wytrawne białe wino na patelnię i dodaj małże. Na wysokim ogniu paruj wino przez pięć do sześciu minut. Sos powinien trochę pozostać. Sól, jeśli to konieczne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Spaghetti wrzuć do durszlaka. Następnie umieść pastę w kształcie gniazda na talerzach. Na wierzch dodaj małże z pomidorami. Polej sosem i udekoruj świeżym oregano lub bazylią.

oczywiście możesz argumentować, że nie można ugotować włoskiego makaronu w Rosji.
w końcu musi być zrobiony z prawdziwych Capellini z zalanymi słońcem pomidorkami koktajlowymi, młodym włoskim winem i świeżymi małżami w skrzydłach. Jeszcze lepiej byłoby zastąpić małże świeżo złowionymi langustynami.
ale, jak mówią, w obecności nieobecności, a przy dostępnych składnikach dostałem bardzo, bardzo przyzwoite danie.
czy warto mówić o tym, że Włosi smażą wyłącznie na oliwie z oliwek? Warunek jest tylko jeden: olej musi być kategorii extra virgin lub Extra Virgin.
W razie potrzeby przed podaniem można posypać makaron drobno startym Grana Padano lub parmezanem.
proponuję podawać takie spaghetti z schłodzonym białym winem. Przed degustacją zmiażdż pomidory widelcem i wymieszaj ich sok z makaronem.
Buon appetito!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Oregano świeże - 25   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g

Podobne przepisy