skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz i posiekaj czosnek w pierścienie. Umyj strąk chili, Usuń stos i obierz nasiona.
Krok 2:
Najpierw musisz aromatyzować oliwę z oliwek. Podgrzej go na patelni. I smaż czosnek na złoty kolor.
Krok 3:
Gdy czosnek lekko się zarumieni, dodaj drobno posiekaną cebulę na patelnię. Smaż przez kilka minut, aż będzie miękki.
Krok 4:
Następnie dodaj połowę! drobno posiekaną papryczkę chili. Lub dodaj całą paprykę, jeśli czujesz w sobie takie nieodparte palące pragnienie. Smaż warzywa przez kolejną minutę.
Krok 5:
Uwolnij pomidory koktajlowe ze stosów, umyj i osusz. Dodaj do patelni.
Krok 6:
Zagotuj wodę w rondlu. Posolić. Włóż niezbędną porcję spaghetti do garnka pionowo i stopniowo utop spaghetti we wrzącej wodzie szpatułką. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mój makaron był gotowy osiem minut po ponownym zagotowaniu.
Krok 7:
Wlej wytrawne białe wino na patelnię i dodaj małże. Na wysokim ogniu paruj wino przez pięć do sześciu minut. Sos powinien trochę pozostać. Sól, jeśli to konieczne.
Krok 8:
Spaghetti wrzuć do durszlaka. Następnie umieść pastę w kształcie gniazda na talerzach. Na wierzch dodaj małże z pomidorami. Polej sosem i udekoruj świeżym oregano lub bazylią.
oczywiście możesz argumentować, że nie można ugotować włoskiego makaronu w Rosji.
w końcu musi być zrobiony z prawdziwych Capellini z zalanymi słońcem pomidorkami koktajlowymi, młodym włoskim winem i świeżymi małżami w skrzydłach. Jeszcze lepiej byłoby zastąpić małże świeżo złowionymi langustynami.
ale, jak mówią, w obecności nieobecności, a przy dostępnych składnikach dostałem bardzo, bardzo przyzwoite danie.
czy warto mówić o tym, że Włosi smażą wyłącznie na oliwie z oliwek? Warunek jest tylko jeden: olej musi być kategorii extra virgin lub Extra Virgin.
W razie potrzeby przed podaniem można posypać makaron drobno startym Grana Padano lub parmezanem.
proponuję podawać takie spaghetti z schłodzonym białym winem. Przed degustacją zmiażdż pomidory widelcem i wymieszaj ich sok z makaronem.
Buon appetito!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Oregano świeże - 25 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g