Sałatka malachitowa z kiwi

świąteczna sałatka warstwowa ozdobiona kiwi. Sałatka warstwowa o niezwykłych kompozycjach zasługuje na to, aby przygotować ją przynajmniej raz. Dekoracja kiwi nadaje tej sałatce świąteczny charakter i oryginalność. Jeśli są miłośnicy świeżych owoców w sałatkach, ta sałatka przypadnie im do gustu.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 11 g
tłuszcze 38 % 10 g
węglowodany 19 % 5 g
154 kcal
IG: 60 / 40 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Filet z kurczaka (2 szt.) i jajka wstępnie ugotować i schłodzić. Koreańskie marchewki można przygotować samodzielnie w domu, można je kupić gotowe. Ser jest odpowiedni dla każdego bez specyficznego smaku. Średniej wielkości jabłko, nie kwaśne, cytryna do skropienia pokrojonego jabłka. Wybierz dojrzałe kiwi, z całą skórą i miąższem, nie przelewające się. Kiwi może potrzebować więcej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i wytrzyj Jabłko na sucho, usuń skórkę. Pokrój jabłko w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny. Obierz kiwi. Drobno posiekaj jedno kiwi. Inne zostaw do dekoracji sałatki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj gotowany filet z kurczaka. Dodaj czosnek, majonez przepuszczony przez prasę i wymieszaj. W razie potrzeby dodaj sól. Ugotowane jajka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Wybrany ser wyjąć z opakowania i zetrzeć na tarce, średniej lub dużej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na sałatkę weź okrągły talerz. Musisz ułożyć sałatkę w formie pierścienia, używając szklanki lub możesz się bez niej obejść. Użyję szklanki. Umieść szklankę dnem do góry na wybranym naczyniu. Pierwszą warstwę ułożyć filet z kurczaka zmieszany z czosnkiem i majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż posiekane jajka drugą warstwą i posmaruj warstwę majonezem. Jajka można wstępnie wymieszać z majonezem, a następnie nie trzeba już smarować tej warstwy majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż kawałki pokrojonego kiwi na wierzchu warstwy z jajkami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż marchewki po koreańsku w następnej warstwie. Jeśli marchewki są zbyt długie, należy je pokroić na mniejsze kawałki, aby wygodniej było je układać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż pokrojone kawałki jabłka na wierzchu warstwy marchewki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż starty ser w następnej warstwie i obficie posmaruj warstwę majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Obierz kiwi i pokrój w plasterki. Udekoruj sałatkę kiwi klużkami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przed podaniem sałatki należy pozostawić ją na dwie godziny do namoczenia. Kiedy sałatka jest planowana do podania, wyciągnij z niej szklankę. W razie potrzeby ułóż również krążki kiwi w pierścieniu.

po raz pierwszy przygotowałem taką sałatkę z kiwi. Wcześniej nawet nie miałem okazji go wypróbować, byłem bardzo ciekawy, jak smakuje. Dlatego nie czekając na wskazany czas, od razu przystąpiłem do degustacji. Sałatka po ugotowaniu mi się nie podobała. Kiwi, które miałem, były kwaśne, jabłko też bardzo dawało o sobie znać. I nawet jeśli wybierzesz pyszne kiwi, sałatkę nadal musisz wysłać do lodówki na chwilę, co najmniej godzinę na dwie.
następnego dnia sałatka była znacznie smaczniejsza, zniknął kwaśny smak z owoców, który nie pozwalał spróbować całej sałatki. Koreańska marchewka była pysznym, jasnym akcentem. Ale i tak, jak mi się wydaje, ta sałatka jest amatorem, a tym amatorem nie jestem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy