skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Filet z kurczaka (2 szt.) i jajka wstępnie ugotować i schłodzić. Koreańskie marchewki można przygotować samodzielnie w domu, można je kupić gotowe. Ser jest odpowiedni dla każdego bez specyficznego smaku. Średniej wielkości jabłko, nie kwaśne, cytryna do skropienia pokrojonego jabłka. Wybierz dojrzałe kiwi, z całą skórą i miąższem, nie przelewające się. Kiwi może potrzebować więcej.
Krok 2:
Umyj i wytrzyj Jabłko na sucho, usuń skórkę. Pokrój jabłko w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny. Obierz kiwi. Drobno posiekaj jedno kiwi. Inne zostaw do dekoracji sałatki.
Krok 3:
Drobno posiekaj gotowany filet z kurczaka. Dodaj czosnek, majonez przepuszczony przez prasę i wymieszaj. W razie potrzeby dodaj sól. Ugotowane jajka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Wybrany ser wyjąć z opakowania i zetrzeć na tarce, średniej lub dużej.
Krok 4:
Na sałatkę weź okrągły talerz. Musisz ułożyć sałatkę w formie pierścienia, używając szklanki lub możesz się bez niej obejść. Użyję szklanki. Umieść szklankę dnem do góry na wybranym naczyniu. Pierwszą warstwę ułożyć filet z kurczaka zmieszany z czosnkiem i majonezem.
Krok 5:
Połóż posiekane jajka drugą warstwą i posmaruj warstwę majonezem. Jajka można wstępnie wymieszać z majonezem, a następnie nie trzeba już smarować tej warstwy majonezem.
Krok 6:
Ułóż kawałki pokrojonego kiwi na wierzchu warstwy z jajkami.
Krok 7:
Ułóż marchewki po koreańsku w następnej warstwie. Jeśli marchewki są zbyt długie, należy je pokroić na mniejsze kawałki, aby wygodniej było je układać.
Krok 8:
Ułóż pokrojone kawałki jabłka na wierzchu warstwy marchewki.
Krok 9:
Ułóż starty ser w następnej warstwie i obficie posmaruj warstwę majonezem.
Krok 10:
Obierz kiwi i pokrój w plasterki. Udekoruj sałatkę kiwi klużkami.
Krok 11:
Przed podaniem sałatki należy pozostawić ją na dwie godziny do namoczenia. Kiedy sałatka jest planowana do podania, wyciągnij z niej szklankę. W razie potrzeby ułóż również krążki kiwi w pierścieniu.
po raz pierwszy przygotowałem taką sałatkę z kiwi. Wcześniej nawet nie miałem okazji go wypróbować, byłem bardzo ciekawy, jak smakuje. Dlatego nie czekając na wskazany czas, od razu przystąpiłem do degustacji. Sałatka po ugotowaniu mi się nie podobała. Kiwi, które miałem, były kwaśne, jabłko też bardzo dawało o sobie znać. I nawet jeśli wybierzesz pyszne kiwi, sałatkę nadal musisz wysłać do lodówki na chwilę, co najmniej godzinę na dwie.
następnego dnia sałatka była znacznie smaczniejsza, zniknął kwaśny smak z owoców, który nie pozwalał spróbować całej sałatki. Koreańska marchewka była pysznym, jasnym akcentem. Ale i tak, jak mi się wydaje, ta sałatka jest amatorem, a tym amatorem nie jestem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g