budyń twarogowy z rodzynkami z twarogu

najdelikatniejszy budyń twarogowy w najlepszych angielskich tradycjach! Bardzo nietypowym przepisem kulinarnym kuchni irlandzkiej jest budyń z twarogu, ale jednocześnie nie jest przygotowywany w tradycyjny sposób. Aby uzyskać dokładnie to, czego chcemy, będziemy musieli podjąć pewne wysiłki, pamiętaj. Do tego dania koniecznie zdobądź lnianą lub lnianą serwetkę wielokrotnego użytku. W tym można stale gotować budyń twarogowy, a następnie umyć.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 13 g
tłuszcze 39 % 15 g
węglowodany 26 % 10 g
221 kcal
IG: 0 / 20 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.

na początek kupujemy twarożek pod prasą, trzymamy go w ten sposób przez pięć minut. Po przetarciu przez sitko, wsypaniu cukru, wbijaniu po jednym na raz wszystkich pięciu jajek, dokładnym wcieraniu. Następnie wymieszaj zmiękczone masło i dodaj mąkę. Wlej suszone rodzynki. Teraz-uwaga! - bierzemy płócienną serwetkę, dokładnie rozprowadzamy ją masłem (potrzeba około pół łyżki stołowej), rozprowadzamy masę twarogową. Zawiń krawędzie serwetki w torebkę, zawiąż je nitką i gotuj tę torebkę we wrzącej wodzie przez dwie godziny. Powstałą masę rozprowadzamy na naczyniu, tworzymy z niego piękną kopułę, którą polewamy stopionym masłem lub dowolnym syropem jagodowym. Takie jedzenie jest wchłaniane na gorąco.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g

Podobne przepisy