budyń twarogowy z rodzynkami z twarogu
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek kupujemy twarożek pod prasą, trzymamy go w ten sposób przez pięć minut. Po przetarciu przez sitko, wsypaniu cukru, wbijaniu po jednym na raz wszystkich pięciu jajek, dokładnym wcieraniu. Następnie wymieszaj zmiękczone masło i dodaj mąkę. Wlej suszone rodzynki. Teraz-uwaga! - bierzemy płócienną serwetkę, dokładnie rozprowadzamy ją masłem (potrzeba około pół łyżki stołowej), rozprowadzamy masę twarogową. Zawiń krawędzie serwetki w torebkę, zawiąż je nitką i gotuj tę torebkę we wrzącej wodzie przez dwie godziny. Powstałą masę rozprowadzamy na naczyniu, tworzymy z niego piękną kopułę, którą polewamy stopionym masłem lub dowolnym syropem jagodowym. Takie jedzenie jest wchłaniane na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g