Zupa krem z krewetkami

jasny, bogaty smak krewetek to po prostu eteryczna błogość. Czy zupa kremowa i zupa puree to to samo? Pomimo tego, że niektóre etapy gotowania są bardzo podobne (a tam i tam używany jest blender), nadal istnieją różnice. Po pierwsze, jest to konsystencja gotowego dania. W kremowej zupie jest gładsza, bardziej jednolita, naprawdę przypomina delikatny krem. I do tego należy dążyć przy przygotowywaniu tej zupy. Ale zupa puree może pozwolić na małe kawałki warzyw, grzybów lub mięsa. Cóż, obecność śmietany. W zupie kremowej są obowiązkowe.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 7 g
tłuszcze 44 % 7 g
węglowodany 13 % 2 g
104 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować kremową zupę z krewetkami, potrzebujemy: czystej wody pitnej, krewetek, białego wina stołowego, śmietany, masła, papryki, mąki i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wstępnie rozmrozić krewetki. Spuścić płyn uwolniony podczas rozmrażania. Krewetki do wyschnięcia. Nie obieraj krewetek podczas gotowania, ponieważ skorupa sprawi, że bulion będzie bardziej nasycony smakiem. Jeśli jest głowa, możesz ją zostawić i usunąć dopiero potem (Krok 6) wraz ze skorupą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni roztop masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj krewetki. Smażyć, mieszając, 2-3 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wino i wodę do rondla. Doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 2-3 minuty i usuń patelnię z ognia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wrzuć krewetki do durszlaka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wywar, w którym gotowano krewetki, zachowaj i odcedź.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzić krewetki. Odłóż kilka krewetek do dekoracji, resztę obierz ze skorupy i głowy(jeśli jest).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obrane krewetki włożyć do miski blendera. Wlać 100 ml wywaru.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij masę w gładkie puree.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej pozostały bulion do puree z krewetek. Wymieszać. Wlej zupę do garnka i podpal. Doprowadzić do wrzenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy zupa się zagotuje, na suchej patelni, ciągle mieszając, podsmaż mąkę na lekko złoty kolor.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej śmietanę do mąki i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Ugasić przez 2 minuty i zdjąć z ognia. Jeśli nie możesz pozbyć się grudek, nie ma znaczenia, wystarczy przetrzeć powstały sos przez sito.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gdy zupa się zagotuje, cienkim strumieniem ciągle mieszając, wlej kremową mieszankę mąki. Gotuj kremową zupę jeszcze przez 1 minutę i zdejmij z ognia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej kremową zupę do misek. Posyp papryką, udekoruj odstawionymi krewetkami i ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Krewetki królewskie - 87   kcal/100g

Podobne przepisy