skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować kremową zupę z krewetkami, potrzebujemy: czystej wody pitnej, krewetek, białego wina stołowego, śmietany, masła, papryki, mąki i soli.
Krok 2:
Wstępnie rozmrozić krewetki. Spuścić płyn uwolniony podczas rozmrażania. Krewetki do wyschnięcia. Nie obieraj krewetek podczas gotowania, ponieważ skorupa sprawi, że bulion będzie bardziej nasycony smakiem. Jeśli jest głowa, możesz ją zostawić i usunąć dopiero potem (Krok 6) wraz ze skorupą.
Krok 3:
Na patelni roztop masło.
Krok 4:
Dodaj krewetki. Smażyć, mieszając, 2-3 minuty.
Krok 5:
Wlej wino i wodę do rondla. Doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 2-3 minuty i usuń patelnię z ognia.
Krok 6:
Wrzuć krewetki do durszlaka.
Krok 7:
Wywar, w którym gotowano krewetki, zachowaj i odcedź.
Krok 8:
Schłodzić krewetki. Odłóż kilka krewetek do dekoracji, resztę obierz ze skorupy i głowy(jeśli jest).
Krok 9:
Obrane krewetki włożyć do miski blendera. Wlać 100 ml wywaru.
Krok 10:
Ubij masę w gładkie puree.
Krok 11:
Wlej pozostały bulion do puree z krewetek. Wymieszać. Wlej zupę do garnka i podpal. Doprowadzić do wrzenia.
Krok 12:
Gdy zupa się zagotuje, na suchej patelni, ciągle mieszając, podsmaż mąkę na lekko złoty kolor.
Krok 13:
Wlej śmietanę do mąki i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Ugasić przez 2 minuty i zdjąć z ognia. Jeśli nie możesz pozbyć się grudek, nie ma znaczenia, wystarczy przetrzeć powstały sos przez sito.
Krok 14:
Gdy zupa się zagotuje, cienkim strumieniem ciągle mieszając, wlej kremową mieszankę mąki. Gotuj kremową zupę jeszcze przez 1 minutę i zdejmij z ognia.
Krok 15:
Wlej kremową zupę do misek. Posyp papryką, udekoruj odstawionymi krewetkami i ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Krewetki królewskie - 87 kcal/100g