sorbet z orzeszkami ziemnymi

wspaniały deser na herbatę! Ciesz się smakiem dzieciństwa! Podaruj sobie i swoim dzieciom smakołyk, który zostanie zapamiętany na całe życie!
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 16 % 13 g
węglowodany 78 % 63 g
390 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw weź 0,5 szklanki cukru, wlej na suchą patelnię, aby nasz sorbet mógł uzyskać brązowy kolor. Na średnim ogniu, mieszając, doprowadzamy do karmelowego koloru (ważne jest, aby nie palić cukru, w przeciwnym razie będzie gorzki). Jednocześnie wlej mleko do osobnej miski i dodaj 3 szklanki cukru. Kładziemy mleko na małym ogniu. Jak tylko się rozgrzeje, dodaj ugotowany (lekko schłodzony) karmel cukrowy do syropu mleczno-cukrowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mieszanka może zacząć się pienić, bądź ostrożny! Mieszamy, w tym procesie przyszły sorbet może związać się z grudką. Nie martw się, potem się stopi. Gotuj mieszaninę przez 30-40 minut na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając (szczególnie na samym końcu gotowania, nie rozpraszaj się przez minutę). Sorbet gotujemy do konsystencji gęstego sosu karmelowego lub lekko niedogotowanego skondensowanego mleka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Średnio sorbet będzie gotowy po godzinie gotowania. Ale skup się na cechach swojej techniki i konsystencji. Następnie zdejmij sorbet z ognia, dodaj zmiękczone masło. Mieszaj do uzyskania jednorodnej, gładkiej konsystencji. Orzeszki ziemne można wcześniej usmażyć lub zrumienić na blasze do pieczenia, a następnie schłodzić i obrać. Wymieszaj przygotowane orzeszki ziemne z sorbetem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kształt, W który zostanie wylany sorbet domowy, może być prosty lub kręcony. Przykryj spód formy papierem do pieczenia. Ponieważ papier jest inny, lepiej zabezpieczyć się i posmarować olejem roślinnym. Następnie wlej przyszły sorbet i przenieś do lodówki w celu zestalenia. Gdy sorbet jest całkowicie zamrożony, można go podawać z herbatą. Smacznego!

do sorbetu najlepiej użyć mleka o wysokiej zawartości tłuszczu, a nawet śmietany - będzie smaczniej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g

Podobne przepisy