skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw weź 0,5 szklanki cukru, wlej na suchą patelnię, aby nasz sorbet mógł uzyskać brązowy kolor. Na średnim ogniu, mieszając, doprowadzamy do karmelowego koloru (ważne jest, aby nie palić cukru, w przeciwnym razie będzie gorzki). Jednocześnie wlej mleko do osobnej miski i dodaj 3 szklanki cukru. Kładziemy mleko na małym ogniu. Jak tylko się rozgrzeje, dodaj ugotowany (lekko schłodzony) karmel cukrowy do syropu mleczno-cukrowego.
Krok 2:
Mieszanka może zacząć się pienić, bądź ostrożny! Mieszamy, w tym procesie przyszły sorbet może związać się z grudką. Nie martw się, potem się stopi. Gotuj mieszaninę przez 30-40 minut na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając (szczególnie na samym końcu gotowania, nie rozpraszaj się przez minutę). Sorbet gotujemy do konsystencji gęstego sosu karmelowego lub lekko niedogotowanego skondensowanego mleka.
Krok 3:
Średnio sorbet będzie gotowy po godzinie gotowania. Ale skup się na cechach swojej techniki i konsystencji. Następnie zdejmij sorbet z ognia, dodaj zmiękczone masło. Mieszaj do uzyskania jednorodnej, gładkiej konsystencji. Orzeszki ziemne można wcześniej usmażyć lub zrumienić na blasze do pieczenia, a następnie schłodzić i obrać. Wymieszaj przygotowane orzeszki ziemne z sorbetem.
Krok 4:
Kształt, W który zostanie wylany sorbet domowy, może być prosty lub kręcony. Przykryj spód formy papierem do pieczenia. Ponieważ papier jest inny, lepiej zabezpieczyć się i posmarować olejem roślinnym. Następnie wlej przyszły sorbet i przenieś do lodówki w celu zestalenia. Gdy sorbet jest całkowicie zamrożony, można go podawać z herbatą. Smacznego!
do sorbetu najlepiej użyć mleka o wysokiej zawartości tłuszczu, a nawet śmietany - będzie smaczniej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g