Sałatka krewetki kalmary paluszki krabowe

na świąteczny stół, piękny, apetyczny, świeży! Sałatka z krewetkami, kalmarami i paluszkami krabowymi ozdobi każdy świąteczny stół lub urozmaici prosty rodzinny obiad. Składniki świetnie pasują do siebie, a razem dają wyrafinowane połączenie smaków.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 35 % 7 g
węglowodany 20 % 4 g
110 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z krewetkami, kalmarami i paluszkami krabowymi? Przygotuj wskazane składniki. Wcześniej wyjmij kalmary, krewetki i paluszki krabowe z zamrażarki, aby miały czas na rozmrożenie. Umyj ogórki sałatkowe, osusz i odetnij krawędzie. Koniecznie spróbuj ogórka, jeśli jest gorzki, taki owoc może zepsuć sałatkę. Pokrój ogórki w drobną kostkę i ułóż je w salaterce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrożone kalmary sparzyć wrzącą wodą i zdjąć z nich skórę. Oczyść tuszę z wnętrzności i cięciwy — sztywnej płyty, a następnie spłucz kałamarnicę pod bieżącą wodą. Włóż tusze do wrzącej słonej wody i gotuj przez nie więcej niż trzy minuty (w przeciwnym razie kalmary będą twarde). Wyjmij ugotowane kalmary z wrzącej wody i ostudź je, a następnie pokrój w cienkie paski. Złożyć w misce do ogórków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń rozmrożone paluszki krabowe z opakowania, usuń z nich folię. Film, w który owinięty jest każdy kij kraba, czasami nie jest dobrze usuwany. Aby ułatwić proces, przytrzymaj patyczki nad parą przez 1-3 sekundy. Pokrój patyczki w drobną kostkę. Włóż je do salaterki do wcześniej przygotowanych składników.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotuj jajka. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Obierz je ze skorupy i pokrój w kostkę. Dodaj pokrojone jajka do salaterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Krewetki są zwykle sprzedawane już ugotowane. Wystarczy je rozmrozić i wyczyścić. Ale lepiej też zanurzyć je, podobnie jak kalmary, we wrzącej wodzie na kilka minut — będą smakować lepiej. Następnie obierz krewetki ze skorupy, ogona i wnętrzności. Dodaj do sałatki. Do sałatki Wrzuć również majonez (możesz użyć mieszanki śmietany i majonezu) i sól. Nie przesadzaj sałatki, majonez zawiera już sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W razie potrzeby, dla ostrości, do sałatki można dodać cebulę, w tym celu należy ją drobno posiekać. Możesz podać gotową sałatkę natychmiast na stole lub schłodzić ją w lodówce przed podaniem. Smacznego!

sałatka o tej kompozycji-kalmary, paluszki krabowe, krewetki, można bezpiecznie nazwać koktajlem morskim. Nawet dla kompletności do dekoracji sałatki można dodać łyżkę czerwonego kawioru.
ważne jest, aby przygotować sałatkę, aby kupować produkty wysokiej jakości, zwracając uwagę na wygląd mrożonych składników.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici są soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal / 100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy