skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z krewetkami, kalmarami i paluszkami krabowymi? Przygotuj wskazane składniki. Wcześniej wyjmij kalmary, krewetki i paluszki krabowe z zamrażarki, aby miały czas na rozmrożenie. Umyj ogórki sałatkowe, osusz i odetnij krawędzie. Koniecznie spróbuj ogórka, jeśli jest gorzki, taki owoc może zepsuć sałatkę. Pokrój ogórki w drobną kostkę i ułóż je w salaterce.
Krok 2:
Rozmrożone kalmary sparzyć wrzącą wodą i zdjąć z nich skórę. Oczyść tuszę z wnętrzności i cięciwy — sztywnej płyty, a następnie spłucz kałamarnicę pod bieżącą wodą. Włóż tusze do wrzącej słonej wody i gotuj przez nie więcej niż trzy minuty (w przeciwnym razie kalmary będą twarde). Wyjmij ugotowane kalmary z wrzącej wody i ostudź je, a następnie pokrój w cienkie paski. Złożyć w misce do ogórków.
Krok 3:
Usuń rozmrożone paluszki krabowe z opakowania, usuń z nich folię. Film, w który owinięty jest każdy kij kraba, czasami nie jest dobrze usuwany. Aby ułatwić proces, przytrzymaj patyczki nad parą przez 1-3 sekundy. Pokrój patyczki w drobną kostkę. Włóż je do salaterki do wcześniej przygotowanych składników.
Krok 4:
Ugotuj jajka. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Obierz je ze skorupy i pokrój w kostkę. Dodaj pokrojone jajka do salaterki.
Krok 5:
Krewetki są zwykle sprzedawane już ugotowane. Wystarczy je rozmrozić i wyczyścić. Ale lepiej też zanurzyć je, podobnie jak kalmary, we wrzącej wodzie na kilka minut — będą smakować lepiej. Następnie obierz krewetki ze skorupy, ogona i wnętrzności. Dodaj do sałatki. Do sałatki Wrzuć również majonez (możesz użyć mieszanki śmietany i majonezu) i sól. Nie przesadzaj sałatki, majonez zawiera już sól.
Krok 6:
W razie potrzeby, dla ostrości, do sałatki można dodać cebulę, w tym celu należy ją drobno posiekać. Możesz podać gotową sałatkę natychmiast na stole lub schłodzić ją w lodówce przed podaniem. Smacznego!
sałatka o tej kompozycji-kalmary, paluszki krabowe, krewetki, można bezpiecznie nazwać koktajlem morskim. Nawet dla kompletności do dekoracji sałatki można dodać łyżkę czerwonego kawioru.
ważne jest, aby przygotować sałatkę, aby kupować produkty wysokiej jakości, zwracając uwagę na wygląd mrożonych składników.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici są soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal / 100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g