skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj paprykę, Usuń ogon i nasiona. Pokrój na średnie kawałki. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie lub po prostu małe kawałki według własnego gustu. Pokrój umyty seler w plasterki, posiekaj obrany czosnek. W okrze (jeśli jest świeża) odetnij ogon i szczotkuj wokół niego w kółko. Pokrój w plasterki. Zanurz pomidory na pół minuty we wrzącej wodzie (zrób wcześniej płytkie nacięcie), obierz, pokrój w kostkę.
2. Obierz krewetki, pokrój kiełbasę w paski lub kostki według własnego gustu.
3. Podgrzej garnek z grubym dnem na umiarkowanym ogniu.
4. Wlej do niego olej roślinny, wlej mąkę, wymieszaj. Trzymaj w ogniu i ciągle mieszaj, aż masa stanie się złotobrązowa. Ten proces trwa około 5 minut. To ważny etap, od którego zależy wyjątkowy smak zupy gumbo.
5. Dodaj przygotowaną zieloną paprykę, seler i cebulę do powstałej masy. Dodaj czosnek. Wszystko wymieszaj i gotuj, aż zmiękną - dosłownie około 3 minut.
6. Wlać bulion z kurczaka, dobrze wymieszać, aż zawartość garnka będzie gęsta i gładka.
7. Umieść krewetki, posiekaną kiełbasę, pomidory, okrę na patelni.
8. Dodaj zioła i przyprawy: oregano, tymianek, paprykę, pieprz cayenne, sól. Spróbuj soli. W razie potrzeby dodaj go.
9. Gotuj zupę na małym ogniu przez 10 minut.
10. Posiekaj zieloną cebulę.
11. Zupę ułożyć na porcjowanych miseczkach, posypać posiekaną zieloną cebulą i czarnym pieprzem.
zupa gumbo jest gotowa. Podawaj go na stole od razu z ognia-gorący i aromatyczny! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona na surowo - 530 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g
- Okra - 33 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g