zupa gumbo

słynne amerykańskie danie na obiad? To proste! Spróbuj! Zupa gumbo jest przygotowywana w USA, szczególnie powszechna w stanie Luizjana. Szczerze mówiąc, nie byłem tam i nie próbowałem go w oryginale. Próbowałem tylko w lokalnych kawiarniach - ten przepis okazuje się nie gorszy :) bardzo smaczny! Bardzo bogaty i aromatyczny! I pikantne. Bliscy docenili, a teraz Od czasu do czasu gotuję tę zupę. Okra dodaje lody.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 8 g
tłuszcze 50 % 16 g
węglowodany 25 % 8 g
207 kcal
IG: 29 / 0 / 71

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Umyj paprykę, Usuń ogon i nasiona. Pokrój na średnie kawałki. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie lub po prostu małe kawałki według własnego gustu. Pokrój umyty seler w plasterki, posiekaj obrany czosnek. W okrze (jeśli jest świeża) odetnij ogon i szczotkuj wokół niego w kółko. Pokrój w plasterki. Zanurz pomidory na pół minuty we wrzącej wodzie (zrób wcześniej płytkie nacięcie), obierz, pokrój w kostkę.
2. Obierz krewetki, pokrój kiełbasę w paski lub kostki według własnego gustu.
3. Podgrzej garnek z grubym dnem na umiarkowanym ogniu.
4. Wlej do niego olej roślinny, wlej mąkę, wymieszaj. Trzymaj w ogniu i ciągle mieszaj, aż masa stanie się złotobrązowa. Ten proces trwa około 5 minut. To ważny etap, od którego zależy wyjątkowy smak zupy gumbo.
5. Dodaj przygotowaną zieloną paprykę, seler i cebulę do powstałej masy. Dodaj czosnek. Wszystko wymieszaj i gotuj, aż zmiękną - dosłownie około 3 minut.
6. Wlać bulion z kurczaka, dobrze wymieszać, aż zawartość garnka będzie gęsta i gładka.
7. Umieść krewetki, posiekaną kiełbasę, pomidory, okrę na patelni.
8. Dodaj zioła i przyprawy: oregano, tymianek, paprykę, pieprz cayenne, sól. Spróbuj soli. W razie potrzeby dodaj go.
9. Gotuj zupę na małym ogniu przez 10 minut.
10. Posiekaj zieloną cebulę.
11. Zupę ułożyć na porcjowanych miseczkach, posypać posiekaną zieloną cebulą i czarnym pieprzem.

zupa gumbo jest gotowa. Podawaj go na stole od razu z ognia-gorący i aromatyczny! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona na surowo - 530   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g
  • Okra - 33   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy