za kształt otrzymał nazwę & laquo; palec damski & raquo;. Składnik roślinny jest szeroko stosowany w kuchni afrykańskiej i indyjskiej. Wybierz egzotyczny produkt powinien być bardzo ostrożny. Najsmaczniejsze są młode owoce o delikatnej konsystencji i przyjemnym smaku przypominającym szparagi lub bakłażany. Mają szorstką, niezbyt gęstą skórę. Przejrzałe owoce & ndash; są twarde i gęsto włókniste. W lodówce & laquo;damskie palce & raquo; będą przechowywane nie dłużej niż 3 dni.
Najczęściej okra znajduje się w przepisach z tymi pięcioma potrawami:
niskokaloryczny produkt dietetyczny pochodzenia roślinnego jest przydatny dla każdego, kto obserwuje swoją sylwetkę. Jest naturalnym bojownikiem cholesterolu i toksyn. Zarówno liście, jak i owoce niezwykłej rośliny są spożywane, a orzeźwiający napój przypominający kawę gotuje się z prażonych i zmiażdżonych nasion. Przed obróbką cieplną wszystkie małe włosy są usuwane z powierzchni płodu, co może powodować reakcję alergiczną. Okra jest duszona, smażona, dodawana do zup i sałatek. Jako dodatek podawany jest do dań mięsnych i rybnych.