smażona okra w stylu indyjskim

proste i szybkie danie warzywne pochodzi z Indii. I bardzo smaczne! Okra jest bardzo popularna w Indiach, a teraz Można ją kupić u nas. Przygotuj go z indyjskimi przyprawami i ciesz się oryginalnym i kolorowym jedzeniem.
WhiteSinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 50 % 10 g
węglowodany 40 % 8 g
131 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 20 min

1. Pokrój okrę i szalotkę w pierścienie.
2. Podgrzej patelnię olejem roślinnym.
3. Rozłóż szalotki, smaż przez 3-4 minuty.
4. Dodaj okrę i zielony groszek, mieszając, smaż je razem z cebulą przez taki sam czas.
5. Włóż przyprawy, sól. Wymieszaj, przytrzymaj przez kilka minut.
6. Podawaj gotowe danie na gorąco. Smażona okra idealnie komponuje się z ryżem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Okra - 33   kcal/100g

Podobne przepisy