skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Rozmaryn, miętę i czosnek umyć. Opłucz kawałek mięsa pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Na patelnię dodaj olej roślinny, gałązkę rozmarynu, miętę i czosnek. Postaw na silny ogień. Patelnię najlepiej używać z wysokimi krawędziami, ponieważ podczas smażenia wołowiny będzie dużo rozprysków. Przytrzymaj rozmaryn i miętę przez chwilę w gorącym oleju i usuń widelcem lub łyżką z patelni (spełniły już swoją funkcję, nasycając olej aromatami.)
Krok 3:
Odwróć czosnek na drugą stronę. W gorącym oleju wyślij kawałek wołowiny. Uwaga! Na tym etapie mięso nie jest konieczne do soli i pieprzu, więc pozostanie tak soczyste i delikatne, jak to tylko możliwe. Smaż przez około dwie do trzech minut z jednej strony.
Krok 4:
Następnie delikatnie odwróć kawałek na drugą stronę za pomocą szczypiec. Pozostaw to samo na kilka minut na dużym ogniu (im dłużej mięso jest smażone na patelni, tym twardsze się okazuje).
Krok 5:
Połóż gotowy stek na talerzu (talerz nie powinien być zbyt zimny.) Za pomocą łyżeczki połóż zmiękczone masło na steku.
Krok 6:
Sól i pieprz do smaku. Lepiej jest użyć grubo zmielonego czarnego pieprzu lub zmielić czarny pieprz w moździerzu, idealnie pasuje do steku.
Krok 7:
Przykryj talerz stekiem głęboką filiżanką lub pokrywką do kuchenki mikrofalowej. Daj stek & quot; odpocząć & quot; przez chwilę (wystarczy dziesięć minut).
Krok 8:
Możesz podawać stek z ziołami i warzywami, a także z różnymi sosami według własnego gustu.
W przypadku przepisu lepiej jest wziąć wybrany kawałek wołowiny, ponieważ prawie 99% sukcesu gotowego dania zależy od jakości mięsa i części użytej tuszy. Stek nie jest zalecany do gotowania z mrożonego lub gotowanego na parze mięsa.
Grubość kawałka surowego mięsa nie powinna przekraczać 2x-5 centymetrów.
w tym przepisie uzyskuje się najdelikatniejszy i najsmaczniejszy stek "medium", tj. średnio wysmażony. Jeśli nie lubisz surowego mięsa, możesz wysłać kawałek wołowiny do piekarnika po patelni i wytrzymać osiem do dziesięciu minut w średniej temperaturze, aby stek "dojrzał" (jeśli zostawisz go w piekarniku na dłużej, możesz skończyć z suchym stekiem).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Polędwica wołowa - 324 kcal/100g