polędwica wołowa smażona na patelni

Być może najsmaczniejsze i najbardziej apetyczne danie mięsne! Pyszny i bardzo soczysty stek wołowy. Z minimalnego zestawu produktów możesz przygotować niezwykle smaczne i bardzo satysfakcjonujące danie. Twoi mężczyźni na pewno nie pozostaną obojętni!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 17 g
tłuszcze 70 % 43 g
węglowodany 2 % 1 g
454 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Rozmaryn, miętę i czosnek umyć. Opłucz kawałek mięsa pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelnię dodaj olej roślinny, gałązkę rozmarynu, miętę i czosnek. Postaw na silny ogień. Patelnię najlepiej używać z wysokimi krawędziami, ponieważ podczas smażenia wołowiny będzie dużo rozprysków. Przytrzymaj rozmaryn i miętę przez chwilę w gorącym oleju i usuń widelcem lub łyżką z patelni (spełniły już swoją funkcję, nasycając olej aromatami.)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odwróć czosnek na drugą stronę. W gorącym oleju wyślij kawałek wołowiny. Uwaga! Na tym etapie mięso nie jest konieczne do soli i pieprzu, więc pozostanie tak soczyste i delikatne, jak to tylko możliwe. Smaż przez około dwie do trzech minut z jednej strony.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie delikatnie odwróć kawałek na drugą stronę za pomocą szczypiec. Pozostaw to samo na kilka minut na dużym ogniu (im dłużej mięso jest smażone na patelni, tym twardsze się okazuje).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż gotowy stek na talerzu (talerz nie powinien być zbyt zimny.) Za pomocą łyżeczki połóż zmiękczone masło na steku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól i pieprz do smaku. Lepiej jest użyć grubo zmielonego czarnego pieprzu lub zmielić czarny pieprz w moździerzu, idealnie pasuje do steku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj talerz stekiem głęboką filiżanką lub pokrywką do kuchenki mikrofalowej. Daj stek & quot; odpocząć & quot; przez chwilę (wystarczy dziesięć minut).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Możesz podawać stek z ziołami i warzywami, a także z różnymi sosami według własnego gustu.

W przypadku przepisu lepiej jest wziąć wybrany kawałek wołowiny, ponieważ prawie 99% sukcesu gotowego dania zależy od jakości mięsa i części użytej tuszy. Stek nie jest zalecany do gotowania z mrożonego lub gotowanego na parze mięsa.

Grubość kawałka surowego mięsa nie powinna przekraczać 2x-5 centymetrów.

w tym przepisie uzyskuje się najdelikatniejszy i najsmaczniejszy stek "medium", tj. średnio wysmażony. Jeśli nie lubisz surowego mięsa, możesz wysłać kawałek wołowiny do piekarnika po patelni i wytrzymać osiem do dziesięciu minut w średniej temperaturze, aby stek "dojrzał" (jeśli zostawisz go w piekarniku na dłużej, możesz skończyć z suchym stekiem).

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Polędwica wołowa - 324   kcal/100g

Podobne przepisy