pieczone fioletowe szparagi z cytryną i czosnkiem

przyzwoity dodatek. Bardzo szybko się gotuje. Zalecać. Rzeczywiście, ta przystawka zastąpi zwykłe ziemniaki, ryż. Świetny dodatek do dania głównego.
LidalideczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 62 % 8 g
węglowodany 15 % 2 g
87 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min
wlej wodę i olej do naczynia do smażenia. Ułóż pędy fioletowych szparagów na dnie naczyń w jednej warstwie. Czosnek wycisnąć prasą i posypać szparagami. Smażyć przez około 3 minuty, aż płyn całkowicie wyparuje. Dopraw solą i pieprzem i odstaw na 1 minutę pod przykryciem.
delikatnie odwróć fioletowe szparagi i ponownie podgrzewaj przez kilka minut bez pokrywki. Pędy powinny stać się miękkie i chrupiące.
Wyślij szparagi do naczynia, polej sokiem z cytryny i posyp startym parmezanem. Pachnące z chrupiącą skórką fioletowe szparagi są gotowe. Częstujemy oczekujących zjadaczy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Szparagi fioletowe - 20   kcal/100g

Podobne przepisy