pieczone fioletowe szparagi z cytryną i czosnkiem
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
wlej wodę i olej do naczynia do smażenia. Ułóż pędy fioletowych szparagów na dnie naczyń w jednej warstwie. Czosnek wycisnąć prasą i posypać szparagami. Smażyć przez około 3 minuty, aż płyn całkowicie wyparuje. Dopraw solą i pieprzem i odstaw na 1 minutę pod przykryciem.
delikatnie odwróć fioletowe szparagi i ponownie podgrzewaj przez kilka minut bez pokrywki. Pędy powinny stać się miękkie i chrupiące.
Wyślij szparagi do naczynia, polej sokiem z cytryny i posyp startym parmezanem. Pachnące z chrupiącą skórką fioletowe szparagi są gotowe. Częstujemy oczekujących zjadaczy.
delikatnie odwróć fioletowe szparagi i ponownie podgrzewaj przez kilka minut bez pokrywki. Pędy powinny stać się miękkie i chrupiące.
Wyślij szparagi do naczynia, polej sokiem z cytryny i posyp startym parmezanem. Pachnące z chrupiącą skórką fioletowe szparagi są gotowe. Częstujemy oczekujących zjadaczy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Szparagi fioletowe - 20 kcal/100g