smażone placki z zieloną cebulą i jajkiem na wodzie

nikt nie zrezygnuje z tych pasztecików! . pyszne i łatwe do przygotowania ciasta nasze domy rozlatują się bardzo szybko.
SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 21 % 9 g
węglowodany 62 % 26 g
194 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    100ml wody wymieszaj z cukrem i drożdżami, wymieszaj, pozostaw do ogrzania na 10 minut. dodać 400 ml wody, mąkę, zagnieść ciasto, przykryć i na ciepło przez 40 minut

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka ugotować, zetrzeć

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj cebulę i wymieszaj z jajkami

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj ciasto rękami, rozłóż nadzienie

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nadzienia można włożyć więcej

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Oślepiać

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć na oleju z obu stron

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż na ręczniku, aby nadmiar oleju został wchłonięty

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy