pieczone ziemniaki z papryką
skład / składniki
7
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy żywność: obieramy warzywa, myjemy. Sortujemy zielenie, myjemy, strząsamy z niej resztki wody.
Krok 2:
Następnie obierz ziemniaki i pokrój w koła lub półkole (jeśli duże ziemniaki).
Krok 3:
Wlej olej roślinny do gorącej patelni i włóż kawałek masła. Ziemniaki wkładamy na patelnię, solimy do smaku i smażymy, mieszając przez 6-7 minut.
Krok 4:
Cienko pokrój cebulę w krążki. Pokrój paprykę w cienkie paski.
Krok 5:
Dodaj cebulę do ziemniaków, smaż trochę.
Krok 6:
Dodaj paprykę, wyciśnij czosnek.
Krok 7:
Następnie dodaj świeże pomidory lub "chrzan" (lub adjika). Pieprz do smaku. Przykryj ziemniaki pokrywką i smaż do miękkości.
Krok 8:
A oto gotowe ziemniaki z upałem, z upałem! Posyp gotowe danie posiekaną zieloną cebulą lub koperkiem (możesz wziąć inne warzywa). Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g