pieczone ziemniaki z pieprzem i solą Xiangzan Jiaoyan Xiao Tudou

to danie jest po prostu eleganckie i podbija od pierwszej minuty. Podróżując po Chinach i jej kuchni, zobaczyłem ten przepis na gotowane ziemniaki. Nie mogłem się oprzeć i poszedłem po świeże ziemniaki do supermarketu. Zebrał te same bulwy i przedstawił. Muszę od razu powiedzieć, że wziąłem mniej przypraw i dodałem również strąki, ostrą paprykę (płatki). Masło orzechowe zastąpiono oliwą IDEAL, z czego byłem bardzo zadowolony!!! Te ziemniaki mogą być spożywane jako dodatek do mięsa lub ryb, a także mogą być spożywane jako danie główne. Jadłem tylko jako danie główne. Bosko)!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 74 % 17 g
114 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1. Dokładnie umyj ziemniaki szczotką i gotuj w mundurkach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2. Podczas gotowania ziemniaków robimy do nich przyprawę. Robię w moździerzu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    3. Położyłem wszystkie przyprawy, cukier i sól i połączyłem wszystko tłuczkiem. Zira musi zostać zmiażdżona na proszek. Drobno posiekaj zieloną cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    4. Ziemniaki ugotowane, pozwól im spłynąć i ostudź trochę na durszlaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    5. Połóż go na desce i lekko spłaszcz płaską stroną noża. Wygodniej będzie smażyć i posypać przyprawami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    6. Wlej oliwę z oliwek na patelnię (wok) z grubym dnem i rozpal na dużym ogniu. Rozłóż ziemniaki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    7. Gdy jedna strona się zarumieni, Odwróć ziemniaki i posyp przyprawami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    8. Gdy druga strona się zrumieni, ponownie odwróć i posyp przyprawami drugą stronę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    9. Połóż na talerzu. Natychmiast zacznij jeść, aż ostygnie! Finita! Smacznego)!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy