skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1. Dokładnie umyj ziemniaki szczotką i gotuj w mundurkach.
Krok 2:
2. Podczas gotowania ziemniaków robimy do nich przyprawę. Robię w moździerzu.
Krok 3:
3. Położyłem wszystkie przyprawy, cukier i sól i połączyłem wszystko tłuczkiem. Zira musi zostać zmiażdżona na proszek. Drobno posiekaj zieloną cebulę.
Krok 4:
4. Ziemniaki ugotowane, pozwól im spłynąć i ostudź trochę na durszlaku.
Krok 5:
5. Połóż go na desce i lekko spłaszcz płaską stroną noża. Wygodniej będzie smażyć i posypać przyprawami.
Krok 6:
6. Wlej oliwę z oliwek na patelnię (wok) z grubym dnem i rozpal na dużym ogniu. Rozłóż ziemniaki.
Krok 7:
7. Gdy jedna strona się zarumieni, Odwróć ziemniaki i posyp przyprawami.
Krok 8:
8. Gdy druga strona się zrumieni, ponownie odwróć i posyp przyprawami drugą stronę.
Krok 9:
9. Połóż na talerzu. Natychmiast zacznij jeść, aż ostygnie! Finita! Smacznego)!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g