flądra grillowana

oszałamiająco smaczna ryba.Białe mięso flądry po prostu rozpływa się w ustach. Flądra okazuje się smaczna, z białym delikatnym mięsem, niezbyt trudna do przygotowania.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 75 % 15 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 0 % 0 g
102 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 2 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
latem grillowaliśmy warzywa, mięso i oczywiście ryby. Chcę podzielić się przepisem na flądrę z grilla. Ryba okazuje się bardzo delikatna i smaczna!!! I pomimo upalnego lata za nami, wciąż są ciepłe jesienne dni, a Ty i twoi bliscy możesz zafundować sobie piknik na świeżym powietrzu!!!

więc zacznijmy gotować:

średniej wielkości flądrę oczyścić z łusek i wnętrzności, zdjąć głowę, a następnie dobrze spłukać.
następnie zetrzyj każdą rybę solą, mieszanką papryki, możesz opcjonalnie dodać startego imbiru, możesz również użyć specjalnej przyprawy do ryb, w których suszone warzywa i papryka chili są już obecne.
zostawiamy rybę na 1 - 1,5 do marynowania, jeśli to możliwe, lepiej zostawić ją na noc.
następnie nasmaruj ruszt grillowy olejem słonecznikowym i połóż na nim naszą flądrę.
smażyć na ogniu przez 3-5 minut z jednej i drugiej strony, aż będzie rumiany.
podawaj na gorąco, polewając cytryną.
to wszystko nasza ryba jest gotowa!!! Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Flądra wędzona na gorąco - 192   kcal/100g
  • Flądra gotowana - 103   kcal/100g
  • Flądra świeża - 83   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy