flądra grillowana
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
latem grillowaliśmy warzywa, mięso i oczywiście ryby. Chcę podzielić się przepisem na flądrę z grilla. Ryba okazuje się bardzo delikatna i smaczna!!! I pomimo upalnego lata za nami, wciąż są ciepłe jesienne dni, a Ty i twoi bliscy możesz zafundować sobie piknik na świeżym powietrzu!!!
więc zacznijmy gotować:
średniej wielkości flądrę oczyścić z łusek i wnętrzności, zdjąć głowę, a następnie dobrze spłukać.
następnie zetrzyj każdą rybę solą, mieszanką papryki, możesz opcjonalnie dodać startego imbiru, możesz również użyć specjalnej przyprawy do ryb, w których suszone warzywa i papryka chili są już obecne.
zostawiamy rybę na 1 - 1,5 do marynowania, jeśli to możliwe, lepiej zostawić ją na noc.
następnie nasmaruj ruszt grillowy olejem słonecznikowym i połóż na nim naszą flądrę.
smażyć na ogniu przez 3-5 minut z jednej i drugiej strony, aż będzie rumiany.
podawaj na gorąco, polewając cytryną.
to wszystko nasza ryba jest gotowa!!! Smacznego!!!
więc zacznijmy gotować:
średniej wielkości flądrę oczyścić z łusek i wnętrzności, zdjąć głowę, a następnie dobrze spłukać.
następnie zetrzyj każdą rybę solą, mieszanką papryki, możesz opcjonalnie dodać startego imbiru, możesz również użyć specjalnej przyprawy do ryb, w których suszone warzywa i papryka chili są już obecne.
zostawiamy rybę na 1 - 1,5 do marynowania, jeśli to możliwe, lepiej zostawić ją na noc.
następnie nasmaruj ruszt grillowy olejem słonecznikowym i połóż na nim naszą flądrę.
smażyć na ogniu przez 3-5 minut z jednej i drugiej strony, aż będzie rumiany.
podawaj na gorąco, polewając cytryną.
to wszystko nasza ryba jest gotowa!!! Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Flądra wędzona na gorąco - 192 kcal/100g
- Flądra gotowana - 103 kcal/100g
- Flądra świeża - 83 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g