pieczona wątróbka cielęca jest delikatna

wątroba cielęca z cebulą ma niewątpliwe zalety i jasny smak. Bardzo, bardzo smaczne, łatwe do przygotowania. Chcę podzielić się przepisem na przygotowanie najdelikatniejszej wątroby cielęcej smażonej z cebulą. Wszyscy wiedzą, że wątroba jest bardzo przydatnym produktem, ale niestety nie każdy może lub nie chce cieszyć się jej delikatnym smakiem z różnych powodów. Do takich ludzi należy mój mąż, w przeciwieństwie do mnie. Nie będę wchodził w szczegóły, ale przekonanie go do spróbowania potraw z wątroby jest niemożliwe. : (I co o tym sądzisz?, kiedy kilka dni temu ugotowałem wątrobę cielęcą w ten sposób, mój słodki mężulek nie tylko spróbował, ale zjadł całą porcję, chwaląc wcześniej (niezasłużenie :)) odrzucone przez niego danie, twierdząc jednocześnie, że smak ugotowanej wątroby przypominał mu smak doskonale ugotowanego steku (z czym się nie Zgadzam:), ale nie spierałem się). Chcę zwrócić uwagę na ważny punkt-mój mąż zgodził się spróbować mojego dania tylko dlatego, że wątroba jest cielęca (wołowina nie wchodziła w rachubę!) Byłbym bardzo szczęśliwy, gdyby wzbudził Twoje zainteresowanie i oczywiście bardzo interesujące jest poznanie Twojej opinii na temat smaku wątroby przygotowanej w ten sposób
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 31 % 8 g
159 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

wątroba jest wstępnie rozmrażana w temperaturze pokojowej( nie znalazłem świeżej). Zaletą zamrożonego jest to, że jest już oczyszczony z filmu i dróg żółciowych, a smak zamrażania, moim zdaniem, absolutnie się nie zmienia.
umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wlać mleko i odstawić na 30 minut na bok.
w tym czasie obierz cebulę, umyj i pokrój w cienkie pierścienie. Smażyć na oleju roślinnym, aż uzyska lekko złoty kolor. Ważne jest, aby nie rozgotować! Rozłóż cebulę w osobnej misce.
mała dygresja: podczas gdy wątroba "odpoczywa w mleku":) możesz przygotować przystawkę, w moim przypadku tłuczone ziemniaki .
spuść mleko, ponownie umyj wątrobę i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym.
pokrój wątrobę bardzo ostrym nożem (aby wątroba nie "czołgała się") na paski o grubości około 1 cm, posyp grubą solą i mielonym czarnym pieprzem. Zanurz kawałki wątroby w mące, strząsając nadmiar i rozłóż na patelni w rozdrobnionym oleju roślinnym. Smażyć przez 2-3 minuty z obu stron, dodać wcześniej smażoną cebulę, trochę masła, lekko wymieszać i doprowadzić do ugotowania przez kolejne 1-2 minuty.
na rozgrzanym talerzu rozłóż gotową wątrobę, przystawkę, pomidory pokrojone w plasterki i udekoruj natką pietruszki.
wątroba" Delikatna " jest gotowa. Spróbuj, nie pożałujesz.
smacznego!
ok. : czas gotowania z niezamrożonej wątroby skraca się o około 1 godzinę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Wątróbka jagnięca - 101   kcal/100g
  • Wołowina - 735   kcal/100g
  • Wątróbka gęsia - 412   kcal/100g
  • Wątróbka Kacza - 405   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy