skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wątroba jest wstępnie rozmrażana w temperaturze pokojowej( nie znalazłem świeżej). Zaletą zamrożonego jest to, że jest już oczyszczony z filmu i dróg żółciowych, a smak zamrażania, moim zdaniem, absolutnie się nie zmienia.
umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wlać mleko i odstawić na 30 minut na bok.
w tym czasie obierz cebulę, umyj i pokrój w cienkie pierścienie. Smażyć na oleju roślinnym, aż uzyska lekko złoty kolor. Ważne jest, aby nie rozgotować! Rozłóż cebulę w osobnej misce.
mała dygresja: podczas gdy wątroba "odpoczywa w mleku":) możesz przygotować przystawkę, w moim przypadku tłuczone ziemniaki .
spuść mleko, ponownie umyj wątrobę i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym.
pokrój wątrobę bardzo ostrym nożem (aby wątroba nie "czołgała się") na paski o grubości około 1 cm, posyp grubą solą i mielonym czarnym pieprzem. Zanurz kawałki wątroby w mące, strząsając nadmiar i rozłóż na patelni w rozdrobnionym oleju roślinnym. Smażyć przez 2-3 minuty z obu stron, dodać wcześniej smażoną cebulę, trochę masła, lekko wymieszać i doprowadzić do ugotowania przez kolejne 1-2 minuty.
na rozgrzanym talerzu rozłóż gotową wątrobę, przystawkę, pomidory pokrojone w plasterki i udekoruj natką pietruszki.
wątroba" Delikatna " jest gotowa. Spróbuj, nie pożałujesz.
smacznego!
ok. : czas gotowania z niezamrożonej wątroby skraca się o około 1 godzinę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Wątróbka jagnięca - 101 kcal/100g
- Wołowina - 735 kcal/100g
- Wątróbka gęsia - 412 kcal/100g
- Wątróbka Kacza - 405 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g