skład / składniki
gotowanie krok po kroku
oczyść rybę, pokrój na porcje, sól, pieprz, zwiń w mąkę kukurydzianą i smaż na dobrze rozgrzanej patelni z olejem roślinnym na złoty kolor.
gotowanie mendei to taki sos. Wyciśnij obrany czosnek do sosu, sól, dodaj wodę, aby przykryć tylko czosnek. I ... uwaga! Gdy ryba będzie gotowa, wyjmij ją na talerz i wlej pozostały olej, na którym ryba była smażona (wciąż gotująca się) do sosu, wymieszaj, gotowe!
pozostałą mąkę kukurydzianą wsypujemy do grubościennego żeliwa (garnka), kilkakrotnie myjemy pod bieżącą wodą, napełniamy wodą i podpalamy, po ugotowaniu ogień robimy mały i tak gotujemy hominy, mieszając na dnie drewnianym moździerzem, aż stwardnieje, aby można było go pokroić, a nie jeść łyżką jak owsianka!!! Gdy hominy będzie gotowy, połóż go na dostochce, wyrównaj w formie kopuły i pozwól mu trochę ostygnąć, a następnie pokrój go na kawałki w postaci chleba.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g