Hominy z międem i smażoną rybą

wszystkie odcienie Rumuńskiej kuchni ze znanych potraw. Bardzo smaczne i zdrowe danie, łatwe do przygotowania i szybkie do zjedzenia.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 27 % 11 g
węglowodany 66 % 27 g
219 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.

oczyść rybę, pokrój na porcje, sól, pieprz, zwiń w mąkę kukurydzianą i smaż na dobrze rozgrzanej patelni z olejem roślinnym na złoty kolor.

gotowanie mendei to taki sos. Wyciśnij obrany czosnek do sosu, sól, dodaj wodę, aby przykryć tylko czosnek. I ... uwaga! Gdy ryba będzie gotowa, wyjmij ją na talerz i wlej pozostały olej, na którym ryba była smażona (wciąż gotująca się) do sosu, wymieszaj, gotowe!

pozostałą mąkę kukurydzianą wsypujemy do grubościennego żeliwa (garnka), kilkakrotnie myjemy pod bieżącą wodą, napełniamy wodą i podpalamy, po ugotowaniu ogień robimy mały i tak gotujemy hominy, mieszając na dnie drewnianym moździerzem, aż stwardnieje, aby można było go pokroić, a nie jeść łyżką jak owsianka!!! Gdy hominy będzie gotowy, połóż go na dostochce, wyrównaj w formie kopuły i pozwól mu trochę ostygnąć, a następnie pokrój go na kawałki w postaci chleba.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy