krewetki smażone z ostrzycą

Must-have na przyjazne spotkania przy piwie. Niesamowita przekąska! Smażone krewetki to coś!
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 18 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 4 % 1 g
163 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

obierz czosnek i imbir. Zmiażdż czosnek nożem, pokrój imbir w pierścienie. Wlej olej na patelnię, rozłóż czosnek, imbir, liść laurowy, ziarna pieprzu i smaż przez 1 minutę. Następnie włóż krewetki, dodaj gorącą paprykę i sól, przykryj pokrywką. Krewetki dadzą nam sok, gdy tylko się zagotują wyłączamy i dajemy wszystkim składnikom 10 minut. Rozłóż na naczyniu, w razie potrzeby możesz polać sokiem z cytryny. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy