prażona pomarańcza
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
kiedyś w jednym angielskim magazynie natknąłem się na niezwykły przepis kulinarny – smażone pomarańcze. Wtedy pomyślałem: co za głupota! Jak to może być pyszne? Po sześciu miesiącach miałem okazję dostać się na jedną wizytę, gdzie spróbowałem tej najbardziej smażonej pomarańczy. Szczerze mówiąc, byłem zszokowany aż do szaleństwa. Nie mogłam nawet przypuszczać, że
Prażone pomarańcze
może nie być tak smaczny, ale ogólnie jadalny. Jednym słowem, zrozumiałam, jak bardzo się myliłam…
przepisu niestety nie znalazłam. A na przyjęciu nie było nikogo, kto mógłby zapytać, jak dokładnie te smażone pomarańcze zostały ugotowane. Były posypane wieloma suchymi przyprawami, z których niektórych nawet nie mogłem zidentyfikować.
ogólnie postanowiłem zaryzykować i zrobić to po swojemu. Pierwsza próba nie była do końca udana-pomarańcze nie były smażone tak, jak powinny. Może mieli za grubą skórkę, Nie wiem.
za pierwszym razem starałem się to zrobić w taki sam sposób, jak na przyjęciu – pokroić w plasterki i usmażyć pomarańcze ze skórką. Po raz drugi postanowiłem usmażyć pomarańcze bez skórki. Oznacza to, że obierz je, pokrój i usmaż.
i wyszło bardzo smacznie.
więc w przeliczeniu na pół pomarańczy na osobę(podaję je z bitą śmietaną, więc nie robię dużo). Obierz pomarańcze, przekrój na pół i pokrój w kliny o szerokości 5 mm.
rozpuść masło na patelni, pozwól mu się rozgrzać i usmaż pomarańcze z obu stron, wcześniej zwijając je w mieszankę suchych przypraw (włoska mieszanka składa się zwykle z oregano, rozmarynu i tymianku).
aby owoce cytrusowe były nieco słodsze, możesz dodać łyżeczkę miodu do oleju.
pomarańcze będą lekko brązowe podczas opiekania, to normalne, że tak powinno być.
włóż do miski i udekoruj bitą śmietaną.
pieczona pomarańcza jest podawana na ciepło.
przepisu niestety nie znalazłam. A na przyjęciu nie było nikogo, kto mógłby zapytać, jak dokładnie te smażone pomarańcze zostały ugotowane. Były posypane wieloma suchymi przyprawami, z których niektórych nawet nie mogłem zidentyfikować.
ogólnie postanowiłem zaryzykować i zrobić to po swojemu. Pierwsza próba nie była do końca udana-pomarańcze nie były smażone tak, jak powinny. Może mieli za grubą skórkę, Nie wiem.
za pierwszym razem starałem się to zrobić w taki sam sposób, jak na przyjęciu – pokroić w plasterki i usmażyć pomarańcze ze skórką. Po raz drugi postanowiłem usmażyć pomarańcze bez skórki. Oznacza to, że obierz je, pokrój i usmaż.
i wyszło bardzo smacznie.
więc w przeliczeniu na pół pomarańczy na osobę(podaję je z bitą śmietaną, więc nie robię dużo). Obierz pomarańcze, przekrój na pół i pokrój w kliny o szerokości 5 mm.
rozpuść masło na patelni, pozwól mu się rozgrzać i usmaż pomarańcze z obu stron, wcześniej zwijając je w mieszankę suchych przypraw (włoska mieszanka składa się zwykle z oregano, rozmarynu i tymianku).
aby owoce cytrusowe były nieco słodsze, możesz dodać łyżeczkę miodu do oleju.
pomarańcze będą lekko brązowe podczas opiekania, to normalne, że tak powinno być.
włóż do miski i udekoruj bitą śmietaną.
pieczona pomarańcza jest podawana na ciepło.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Bita śmietana - 257 kcal/100g