skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zawsze wiedziałem, że piecze się chleb, ale ostatnio dowiedziałem się, że jest też pyszny smażony chleb, kiedy oglądałem w telewizji jeden z wielu programów poświęconych gotowaniu i innym gospodarstwom domowym. Przepis kulinarny był dość prosty, a ja natychmiast usmażyłem ten chleb i byłem z niego bardzo zadowolony. Wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia w małym rondlu. W osobnej emaliowanej misce łączę olej roślinny z wodą. Z suchych i płynnych mieszanek wyrabiam ciasto, które dzielę na kilkanaście kulek, z których każdą spłaszczam w ciasto w kształcie naleśnika. W środku każdego takiego naleśnika dzielę dziurę. Na małej patelni smaż każdą tortillę z każdej strony na tłuszczu wieprzowym dosłownie przez kilka chwil. I tak każdy z osobna. Następnie układam chleb na czystej serwetce i gdy są jeszcze ciepłe, posypuję je cukrem pudrem. Smażony chleb jest zwykle podawany z dżemem lub miodem majowym, ale można go po prostu chrupać, jak pączki ukochane od wczesnego dzieciństwa. Tłuszcz wieprzowy jest z powodzeniem zastępowany kurczakiem. To wspaniałe jedzenie gotuje się w sumie mniej niż pół godziny, ale jest spożywane znacznie, znacznie szybciej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 896 kcal/100g