skład / składniki
gotowanie krok po kroku
logicznym zakończeniem każdej uczty i posiłku jest deser. Jeśli posiłki były kaloryczne, ciężkie, zakończenie powinno być lekkie, przewiewne.
dla dziewcząt monitorujących stan talii poniższy przepis kulinarny będzie bardzo przydatny. O każdej porze roku możesz zrobić pieczone jabłka z cynamonem.
weź średniej wielkości jabłka, dobrze spłucz i usuń środek nasionami. Pokrój owoce w plastry o grubości 0,5 cm. Podgrzej na nim roztopione masło i ułóż plasterki jabłka w jednej warstwie.
lekko posolić i smażyć z obu stron, aż będzie równomiernie rumiany na średnim ogniu.
połóż gorące jabłka na ręczniku papierowym, pozwalając, aby nadmiar tłuszczu spłynął. Przełóż na półmisek i posyp kliny mielonym cynamonem.
z pieczonymi jabłkami podawaj ubite lody lub śmietanę, wystarczy słodki sos waniliowy. Aby go przygotować, zetrzyj cukier z żółtkami i mąką. Podgrzej mleko, rozcieńczyć masę gorącym mlekiem i gotować, mieszając, aż się zagotuje. Zdejmij zagęszczony sos z pieca, odcedź i dodaj wanilinę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g