smażony smalec z papryką

pyszny przepis na smażony smalec z porami i papryką! Czy wiesz, że smalec ma trzy razy mniej złego cholesterolu niż jajka i dwa razy mniej niż masło? Najwyraźniej dlatego Ukraińcy są tak pięknym i zdrowym narodem. Jedzenie kilku plasterków tłuszczu nie zaszkodzi twojej sylwetce, ale skóra stanie się bardziej elastyczna, jak mówią naukowcy. Najprostszym przepisem ze smalcem jest smażony smalec. Zróbmy to po bułgarsku, z porem.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 84 % 38 g
węglowodany 11 % 5 g
365 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

przygotuj dobrą średnią patelnię do smażenia. Pokrój świeży smalec na kostki o grubości 0,5 cm, obierz pory i posiekaj w plasterki. Bułgarska papryka pozbędziemy się nasion, wytniemy rdzeń, pokroimy w pierścienie.
gotowe kawałki smalcu z warstwami mięsa smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Wyjmujemy smalec, rozprowadzamy na talerzu i używamy roztopionego tłuszczu do smażenia porów. Kawałki smalcu lekko posolić.
smaż cebulę przez 5 minut na małym ogniu, pod koniec smażenia posyp ją czerwoną papryką. Rozłóż pory na talerzu ze smażonym smalcem, pieprz wszystko pachnącym czarnym pieprzem.
do dekoracji używamy posiekanej słodkiej papryki, pietruszki. Małe ziemniaki gotowane w całości nadają się do dekoracji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g

Podobne przepisy