smażony smalec z papryką
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
przygotuj dobrą średnią patelnię do smażenia. Pokrój świeży smalec na kostki o grubości 0,5 cm, obierz pory i posiekaj w plasterki. Bułgarska papryka pozbędziemy się nasion, wytniemy rdzeń, pokroimy w pierścienie.
gotowe kawałki smalcu z warstwami mięsa smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Wyjmujemy smalec, rozprowadzamy na talerzu i używamy roztopionego tłuszczu do smażenia porów. Kawałki smalcu lekko posolić.
smaż cebulę przez 5 minut na małym ogniu, pod koniec smażenia posyp ją czerwoną papryką. Rozłóż pory na talerzu ze smażonym smalcem, pieprz wszystko pachnącym czarnym pieprzem.
do dekoracji używamy posiekanej słodkiej papryki, pietruszki. Małe ziemniaki gotowane w całości nadają się do dekoracji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g