skład / składniki
gotowanie krok po kroku
weź kurczaka, pokrój go na kawałki. Kurczak może być dowolny, kawałki też według własnego uznania. Możesz wziąć nogi, możesz mieć skrzydła lub całą tuszę. Bardzo bogaci mogą wziąć filet z kurczaka. Smażyć kawałki kurczaka z obu stron na patelni. Rozłóż je na patelni. Na tym samym tłuszczu co kurczak smażyć drobno posiekaną cebulę. Na wierzchu kurczaka i odsącz tłuszcz, który pozostał na patelni. Kładziemy rondel na ogniu, wlewamy kilka łyżek wody, zamykamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Wymieszaj śmietanę z mąką. Bierzemy trochę mąki, aby kwaśna śmietana zgęstniała, ale w ogóle nie możesz jej wziąć. Sól i pieprz kurczaka, dodaj śmietanę, lavrushkę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Nie zapomnij wyrzucić lavrushki. Nie używam przypraw, aby nie zepsuć samego smaku, ale biorę czerwoną paprykę. To danie może być spożywane zarówno przez dzieci, jak i osoby na diecie terapeutycznej. Bez przypraw, mięso dietetyczne, czego jeszcze potrzebujesz? O tak, przystawka-używam tłuczonych ziemniaków, ale częściej ryżu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g