pieczony w sosie z rzodkiewką Lucjan

Prosty i dlatego jeszcze smaczniejszy przepis!
AnnaSerAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 73 % 16 g
tłuszcze 23 % 5 g
węglowodany 5 % 1 g
106 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

w zeszły weekend mój mąż łowił ryby, z których przywiózł połów w postaci kilku kilogramów małych okoni. Przede wszystkim postanowiłem je usmażyć, ponieważ moim zdaniem są one najsmaczniejsze w tej formie. Teraz podzielę się z wami kulinarnym przepisem na takie jedzenie jak smażony Lucjan. Zaczynamy przygotowywać to drugie danie od tego, że dokładnie myjemy rybę i dobrze ją przetwarzamy: wyjmujemy jelita, w razie potrzeby odcinamy głowę, usuwamy łuski). Następnie solimy rybę ze wszystkich stron według własnych upodobań i pozostawiamy ją do soli w lodówce na około 2-3 godziny.

po tym czasie zmyj sól z ryby i wysusz ją. Teraz pocieramy imbir, wyciskamy do niego sok z jednej cytryny, trzy rzodkiewki na drobnej tarce i wlewamy sos sojowy. Dobrze wymieszaj wszystkie te składniki. Zanurz rybę w tej mieszance, a następnie smaż z obu stron na średnim ogniu. Gdy wszystkie ryby zostaną usmażone, przenieś je na talerz, wlej pozostały sos na wierzch i podawaj na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Okoń morski wędzony na gorąco - 175   kcal/100g
  • Okoń morski gotowany - 112   kcal/100g
  • Okoń morski świeży - 117   kcal/100g
  • Okoń morski duszony - 120   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 180   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 103   kcal/100g
  • Okoń rzeczny - 109   kcal/100g
  • Okoń rzeczny świeży - 82   kcal/100g
  • Okoń rzeczny nadziewany - 130   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Rzodkiewka Biała - 21   kcal/100g

Podobne przepisy